Direct naar artikelinhoud

Van Hool en IBM moeten banen schrappen

Busmaker Van Hool heeft de intentie zijn fabriek in Bree te sluiten. Er staan 161 banen op de helling. Bij IBM verdwijnen 233 jobs.

Van Hool maakte dat bekend op een bijzondere ondernemingsraad. EOS Coach Manufacturing Company, zoals de vestiging in Bree heet, was de voorbije drie jaar verlieslatend. Voor de tweede jaarhelft zijn er geen werkopdrachten meer in het orderboek, aldus nog het bedrijf.

De belangrijkste vestigingen van Van Hool liggen in Koningshooikt (Lier) en sinds 2014 ook in Macedonië. Die laatste werd geopend als antwoord op de hoge loonkost in België. CEO Filip Van Hool wijst er op dat de marktvooruitzichten niet schitterend zijn, met een wereldmarkt voor bussen die enorm competitief is, met grote druk op de prijzen als gevolg.

Ook het IT-bedrijf IBM Belgium schrapt tegen eind dit jaar 233 van de 1.498 banen. De procedure-Renault is opgestart. Als reden noemt het bedrijf volgens de vakbond de stagnerende IT-markt en de zware concurrentie uit de lageloonlanden.

Een woorvoerder van IBM bevestigt dat er onderhandelingen opgestart zijn, maar wil daarover geen verdere commentaar geven. IBM wil zich herpositioneren, klinkt het bij de vakbond. Het banenverlies treft bedienden en kaderleden. De onderhandelingen worden begin april opgestart.