Direct naar artikelinhoud

In Schaarbeek en Sint-Joost- ten-Node gaat de tijd sneller

U dacht dat de tijd overal even snel voorbijging? In Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node lopen de horloges van elektrische apparaten voor op de rest van het land.

Het horloge van de microgolfoven van Géraldine uit de Schietschijfstraat in Sint-Joost-ten-Node staat sinds enkele dagen een halfuur voor. En ze is niet de enige met een ontregelde klok. Verschillende buurtbewoners hebben gelijkaardige klachten.

De oorzaak van de tijdsverwarring is geen elektriciteitspanne, zoals deze week in Gent. En Schaarbeek en Sint-Joost hebben ook niet plots een aparte tijdzone gekregen. Het kostte elektriciteitsverdeler Sibelga enkele dagen om te achterhalen wat er dan wel aan de hand is.

Alles valt te herleiden tot het zinkgat in de Leuvensesteenweg in Sint-Joost. Sinds het wegdek daar vorige week wegzakte, is er een aparte elektriciteitsgenerator geïnstalleerd om de omliggende wijken van stroom te voorzien.

En nu komt het: om die generator niet te beschadigen, werd de frequentie ervan ingesteld op iets meer dan de gebruikelijke 50 hertz. Maar dat heeft dus gevolgen voor de elektrische klokken in de buurt, waardoor die nu iets sneller tikken.

Sibelga benadrukt dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. Normaal zouden de generatoren dit weekend verwijderd zijn, en zou de tijd dus opnieuw aan een normaal tempo moeten voorbijgaan.