Direct naar artikelinhoud

'Het Lam Gods' móét u gezien hebben volgens canon

Het Lam Gods van de broers Van Eyck staat boven aan het kunstcanon van het VRT-programma Culture Club. Het canon is een lijst van Belgische werken die elke inwoner ooit gezien moet hebben.

Radio 1 en Culture Club zochten een week lang naar de vijf Belgische kunstwerken die iedereen gezien moet hebben. Aan de bevraging namen 3.569 mensen deel. De vijf laureaten werden gekozen uit een longlist van dertig kunstwerken. Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck staat met stip bovenaan.

Het vroeg-15de-eeuws veelluik wordt nog gerestaureerd, de al behandelde panelen zijn opnieuw te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het werk spreekt tot de verbeelding omdat een van de twaalf panelen - dat van 'De rechtvaardige rechters' - in 1934 werd gestolen en nooit werd teruggevonden.

Op de tweede plaats staat een werk van René Magritte. Hij maakte verschillende versies van zijn Het rijk der lichten, waar het telkens gaat om een surrealistisch beeld van de verlichte gevel van een huis bij nacht, tegen een helderblauwe hemel.

Oostendenaar James Ensor vult het podium aan met De intrige, een portret van een groep gemaskerde figuren . Het eerste werk van een nog levende kunstenaar valt net buiten de canon en strandt op de zesde plaats. Het gaat om Man die wolken meet (1998) van Jan Fabre.

1. Het Lam Gods,Jan en Hubert Van Eyck (1432), Sint-Baafskathedraal (Gent)

2. Het rijk der lichten,René Magritte (1954), Musée Magritte Museum (Brussel)

3. De intrige,James Ensor (1890), KMSKA (Antwerpen)

4. Dulle griet,Pieter Breughel de Oude (1561), Museum Mayer van den Bergh (Antwerpen)

5. Duizeling,Leon Spilliaert (1908), Mu.Zee (Oostende)