Direct naar artikelinhoud

Industrie krijgt korting op energiefactuur

Bedrijven die veel elektriciteit verbruiken komen in aanmerking voor een korting op hun groenestroombijdrage. Ze kunnen er voortaan voor kiezen om niet langer een percentage op hun verbruik, maar op hun btw te betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Energieminister Bart Tommelein (Open Vld)

De oude energieheffing voor gezinnen, van 100 euro, werd op 1 januari vervangen door een nieuwe van 5 euro en een groenestroombijdrage van 4 euro voor een gemiddeld gezin. Bedrijven betalen echter een hogere groenestroombijdrage, zeker energie-intensieve bedrijven in de auto-industrie of de petrochemie. Volgens de regering brengt dat hun concurrentiepositie in het gedrang. Daarom kunnen ze kiezen voor een goedkoper systeem.

Oppositiepartij sp.a toont weinig begrip voor de maatregel. "Ik kan enkel concluderen dat de stroomfactuur van de gezinnen sinds het begin van deze legislatuur is gestegen met 300 euro en dat de energie-intensieve bedrijven minder zullen moeten betalen", zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a).

Ook Groen is kritisch. "Tegenover de voordelen die de grote bedrijven krijgen, staan nauwelijks verplichtingen", zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen.