Direct naar artikelinhoud

Toyota schort Amerikaanse verkoop van ‘onveilig’ Lexusmodel op

Na een zeer zeldzaam ‘niet kopen: veiligheidsrisico’-advies van het Amerikaanse magazine Consumer Reports heeft Toyota de verkoop van de Lexus GX 460 in de Verenigde Staten opgeschort. Het is de zoveelste klap voor de Japanse autobouwer.

Toyota heeft zijn Amerikaanse dealers aanbevolen om de verkoop van een model van zijn luxemerk Lexus op te schorten. De mededeling kwam er nadat de Lexus GX 460 werd afgekeurd door het invloedrijke Amerikaanse consumentenmagazine Consumer Reports. Op basis van testritten is gebleken dat het model niet veilig zou zijn. Consumer Reports meldt dat het elektronische besturingssysteem dat de baanvastheid moet garanderen, te laat in actie schiet. “Wie uit de bocht vliegt, zit al tegen de stoeprand voor het systeem begint te werken”, aldus Consumer Reports. Het blad raadt zijn lezers aan de wagen niet te kopen, iets wat het heel zelden doet. De laatste keer was in 2001, toen de Mitsubishi Montero, ook al van Japanse makelijk, een Don’t Buy-rating kreeg.

De reactie van Toyota kwam er vrijwel onmiddellijk. “Wij nemen de situatie betreffende de GX 460 zeer ernstig en we zijn vastberaden om het probleem dat Consumer Reports aan de orde heeft gesteld te identificeren en te verhelpen”, staat in een mededeling van Toyota. De Japanse autobouwer voegt eraan toe dat hij de dealers heeft aangeraden de verkoop van de GX 460 van het bouwjaar 2010 voorlopig op te schorten. Eigenaars die zich zorgen maken, kunnen voorlopig een andere wagen lenen. Er zouden al zo’n 5.000 exemplaren van de GX 460 verkocht zijn in de VS.

De Japanse autobouwer wordt al maanden geteisterd door negatieve berichten. Toyota moest sinds de herfst van vorig jaar wereldwijd al negen miljoen wagens terugroepen als gevolg van problemen met de versnelling en het remsysteem.

Consumer Reports gaf de resultaten van de test overigens ook door de Amerikaanse National Highway Transportation Safety Administration. Die administratie legde Toyota vorige week nog een boete van 12 miljoen euro voor het te laat bekendmaken van veiligheidsproblemen bij andere wagens.

De opschorting van de verkoop van de Lexus GX 460 in de VS heeft geen gevolgen in België of de rest van Europa. Dat model wordt immers bij ons niet verkocht, aldus een woordvoerder van Toyota en Lexus. Het Lexusmodel is wel gelijkaardig met de Land Cruiser van Toyota, die in Europa wordt verkocht. “Maar de motorisatie is helemaal anders in Europa, waardoor het probleem zich niet voordoet”, aldus de woordvoerder.