Direct naar artikelinhoud

Cultserie in een modern kleedje

Acht, zondag 19/1, 22u

Ervaren kijkers herinneren zich ongetwijfeld Yes Minister en Yes Prime Minister, de immens populaire cultreeksen uit de jaren tachtig die de Britse politiek een satirisch kleedje pasten. Daarin volgden we de tumultueuze carrière van de niet al te snuggere minister/premier Jim Hacker die voortdurend moest opboksen tegen en de lepe en bekakte civil servant Sir Humphrey Appleby.

Acteurs Paul Eddington en Nigel Hawthorne zijn inmiddels overleden, maar dat belette scenaristen Antony Jay en Jonathan Lynn niet om hun personages te laten herleven in de politieke wereld van vandaag. Jim Hacker is net en nipt verkozen als hoofd van een bijzonder wankele coalitie. De financiële crisis woedt volop en op de koop toe is Groot Brittannië aan de beurt voor het Europese voorzitterschap.

Leuke reeks (vorig jaar al te zien op Ned 2) vol conflicts of interest en hilarische misverstanden. Hoewel de moderne versie niet het niveau van het tijdloze origineel haalt, blijft deze ludieke kijk achter de schermen van Downing Street 10 zeer de moeite waard. Met een prima David Haig (de hyperkinetische detective Derek Grimm uit The Thin Blue Line) als de vooral door eigen electoraal gewin gedreven Prime Minister. (JH)