Direct naar artikelinhoud

Jongeren krijgen studentenjob die beter aansluit bij studies

Universiteits- en hogeschoolstudenten moeten op zoek naar studentenjobs die beter aansluiten op hun studies. Zo kunnen ze structurele tekorten op de arbeidsmarkt helpen opvangen en makkelijker doorstromen naar de arbeidsmarkt. Dat zeggen de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en hr-dienstverlener Randstad. Zij startten samen een project waarbij ze studenten actief begeleiden richting een relevante studentenjob.

In de voorbije tien maanden werden een kleine driehonderd studenten begeleid, een tiende ervan vond een studentenjob die aansluit op zijn studies. "Een heel respectabel percentage, maar het kan nog veel hoger", zegt Viviane Roks van Randstad. "Bedrijven schreeuwen om goed opgeleide studenten die specifieke taken invullen waar ze nu niemand voor vinden. Alleen zijn ze nog niet voldoende bewust van de mogelijkheden daarvan. In Nederland en in de Angelsaksische landen is dat al een ingeburgerde praktijk, in België is het nog onontgonnen terrein. We denken in de eerste plaats uiteraard aan knelpuntberoepen als ingenieurs en IT'ers, omdat de nood daar het grootst is, maar ook in de zorg, farmaceutische industrie, logistiek en voeding zijn er veel mogelijkheden. Uit onze cijfers blijkt dat 42 procent van de studenten graag een job zou doen die relevant is voor de studies. Ook van die kant is er dus vraag. Wij voeren gesprekken met andere universiteiten om daar hetzelfde te doen."

Volgens decaan Luc Sels vergroot een relevante studentenjob de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. "Dat ligt voor de hand. Studenten leren hun vakgebied in de praktijk kennen en bovendien maken ze kennis met bedrijven die ze anders makkelijk over het hoofd zien. Veel studenten kiezen heel stereotiep voor bekende bedrijven en multinationals."