Direct naar artikelinhoud

Nederland schrapt subsidies buitenlandsescholen: duizend Vlaamse kinderen getroffen

De Nederlandse overheid schrapt alle subsidies voor scholen in het buitenland. Daardoor komt ook de scholing van zowat 1.000 Vlaamse kinderen in het gedrang. 'Een derde van de scholen zal gewoon verdwijnen.'

Elk jaar trekt de Nederlandse regering 8,2 miljoen euro uit voor Nederlandstalig onderwijs in het buitenland. Zowat 13.000 kinderen maken daar van Ecuador tot Nieuw-Zeeland gebruik van. Maar op 1 januari 2014 gaat de geldkraan dicht. Op internet circuleert een petitie om het Nederlandse ministerie van Onderwijs op andere gedachten te brengen en in eigen land alarmeerde Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) gisteren minister Pascal Smet (sp.a) over de kwestie.

Al kan die laatste niet veel doen: de lessen Nederlands die wereldwijd georganiseerd worden - veelal na de reguliere schooluren -, worden volledig bekostigd door onze noorderburen. "In de grensstreek zitten veel Nederlandse kinderen in Vlaamse scholen", legt Angelina van Weerdenburg van de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOD). "Dat is op jullie kosten. In ruil neemt Nederland de vorming van Vlaamse kinderen in het buitenland op zich."

De Nederlandstalige lessen hebben als doel een naadloze aansluiting in het onderwijs mogelijk te maken wanneer kinderen opnieuw naar België of Nederland verhuizen. Dat lukt in 93 procent van de gevallen. Alleen vindt Nederland het prijskaartje te hoog en dus worden alle middelen geschrapt. "Op veel plekken zal de ouderbijdrage stijgen", zegt van Weerdenburg. "Elders sluiten scholen. Op dit moment ziet het er naar uit dat een derde van de 200 scholen de deuren zal sluiten."

Jip & Janneke

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd gesprekken te zullen aangaan met bedrijven om hen te overhalen de extra kosten op zich te nemen. "Als de bedrijven daarmee instemmen, is dat slechts voor een deel van de ouders een oplossing", zegt Van Weerdenburg. "Slechts in 30 procent van de gevallen, neemt een bedrijf de kosten op zich. Wat bovendien ook verdwijnt, is de ondersteuning en de inspectie vanuit Nederland. Tot nu toe wist elke ouder dat er degelijk onderwijs gegeven werd en dat het niet louter ging om het lezen van 'Jip & Janneke'."

In Burundi zit de Vlaamse Ruth Putzeys in het bestuur van de Nederlandstalige school. "Wij hebben geen andere keuze dan voor de ouder waar de werkgever niet bijlegt de bijdrage te verhogen van 220 naar 500 euro", legt ze uit. "Wij blijven dus wel bestaan, maar wat vooral jammer is, is dat alle garantie op kwaliteit verdwijnt. Ik heb zelf twee dochters. De oudste zat toen we hier aankwamen in het eerste leerjaar. In het begin dachten we dat het wel voldoende was dat we thuis Nederlands met haar praatten, maar we ontdekten dat ze toch een achterstand opliep op het vlak van woordenschat en leren schrijven."

Politicus Paul Delva hoopt dat Pascal Smet op zijn minst kan bemiddelen in het dossier en mogelijk een deel van de subsidies kan overnemen. Smet liet weten samen met zijn Nederlandse collega een 'informele, ambtelijke werkgroep' op te zullen richten om de gevolgen van de drastische besparingsoperatie na te gaan.