Direct naar artikelinhoud

ACV: 'Hervorming politie bedreigt 10.000 jobs'

Uit een hervormingsplan blijkt dat de politie massaal taken moet schrappen of uitbesteden aan bewakingsfirma's en privébedrijven. Dat schrijft De Tijd. Volgens vakbond ACV worden er 10.000 jobs bedreigd.

Het 'takenplan voor een gestroomlijnde politie' kwam er in opdracht van Jan Jambon (N-VA), minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken. De politie moet hervormd worden, en daarbij kijkt men vooral welke politietaken afgeschaft of uitbesteed kunnen worden.

Het plan suggereert dat bewakingsfirma's politietaken kunnen overnemen. Ze mogen onder andere parkeerterreinen, uitgaansbuurten en recreatiezones bewaken en beelden van bewakingscamera's bekijken. Ook patrouilleren in de winkelstraten en bijvoorbeeld in de Antwerpse Diamantwijk kan worden uitbesteed. Andere politietaken kunnen efficiënter, of simpelweg verdwijnen.

Het is te vroeg om te zeggen wat de uitkomst zal zijn van het kerntakendebat bij de politie. Dat zegt de woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het kerntakendebat is echt monnikenwerk. Een beslissing van de minister, die bovendien nog naar de ministerraad moet gaan, is pas voor over enkele weken of maaden."