Direct naar artikelinhoud

Vanendert valt ziek uit in Baskenland

Pech voor Lotto in de Ronde van het Baskenland. Daags na de zware valpartij van Jurgen Van den Broeck stapte Jelle Vanendert ziek uit de wedstrijd. Geen goede zaak met het oog op de Ardennenklassiekers, beseffen ze bij het team.

De tweede etappe van de Ronde van het Baskenland was er te veel aan voor Jelle Vanendert. Ploegdokter Els Lemmens: "Opspelende maag en darmen. Jelle sukkelt er al weken mee." "Een serieus probleem", zegt ploegleider Mario Aerts.

"Opgezwollen maag, misselijkheid, geen kracht in de benen en geen hap door je keel krijgen", legt Lemmens uit. Symptomen die een renner tot een hoopje ellende knijpen. "Aandringen had geen zin, met die snelle opeenvolging van beklimmingen", zegt Aerts.

"Jelle laat zich nu best zo snel mogelijk grondig onderzoeken. Om te zien of er geen bacterie sluimert. Dan weet hij wat er met hem scheelt en kan er concreet worden ingegrepen. Dit is hoe dan ook een tegenvaller. Voor hem én voor de ploeg."

Aerts doelt uiteraard op de nakende Ardennenklassiekers, waar Vanendert twaalf maanden geleden sterk presteerde: zevende in de Brabantse Pijl, tweede in de Amstel Gold Race, vierde in de Waalse Pijl en tiende in Luik-Bastenaken-Luik. Resultaten die op het eerste gezicht niet voor herhaling vatbaar zijn. "Het ziet er niet goed uit", zucht Aerts. "Jelle had deze competitie echt nodig. Het is redden wat er te redden valt."

Een instelling waarmee ook Jurgen Van den Broeck na zijn pijnlijke crash op de openingsdag doorbijt. "Ik probeer mijn lichaam rustig te laten herstellen", luidt het. "Mijn gehavende knie bevat wat vocht. Het is afwachten hoe hij in koers reageert. De eerste dagen wil ik niet forceren."

Veel beter dan zijn oudere broer Jelle verging het Dennis Vanendert in de Ronde van het Baskenland. Aan het eind van de tweede rit in Vitoria-Gasteiz legde hij in de massaspurt beslag op de vijfde plaats. De zege ging voor de tweede dag op rij naar een renner van Orica-Greenedge: Daryl Impey. De Zuid-Afrikaan haalde het voor de Italiaan Francesco Gavazzi, die de leiderstrui overnam van Impey's ploegmaat en winnaar van de openingsetappe Simon Gerrans.