Direct naar artikelinhoud

Rente centrale banken moet omhoog

De centrale banken moeten wereldwijd de rente verhogen om de inflatie onder controle te houden. Dat zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), de bank van de centrale banken, in haar jaarverslag.

Stijgende voedselprijzen liggen mee aan de basis van het groeiende inflatierisico, zegt de BIB in haar jaarverslag. "De inflatierisico's zijn toegenomen door de combinatie van het economische herstel en de stijgende prijzen van voedsel, energie en andere grondstoffen", beklemtoont de BIB. "De uitbreiding van het inflatiegevaar van belangrijke groeilanden naar de rijke landen versterkt de conclusie dat de beleidsrente wereldwijd omhoog moet."

Het verslag zegt niet expliciet welke landen hun monetair beleid moeten verstrakken. Maar de BIB suggereert dat de grote meerderheid van de centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, moet ingrijpen.

De reële rente, het verschil tussen de beleidsrente en de inflatie, is nu lager dan op het hoogtepunt van de crisis, begin 2009. Ook dat is een aanwijzing dat het monetaire beleid erg soepel is. De wereldeconomie is het jongste jaar blijven herstellen, signaleert de BIB. Maar de instelling waarschuwt: "Veel erfenissen en lessen van de crisis vereisen aandacht." Ze verwijst onder meer naar de hoge schuld van de overheid en privésector in veel rijke landen en de onvoltooide financiële hervormingen.