Direct naar artikelinhoud

Ombudsman: ‘Energieconsument te vaak dupe’

Energieleveranciers komen hun plichten en beloftes tegenover de consument geregeld niet na. Dat concludeert de federale ombudsman voor energie na één jaar werking.

Van de bijna 4.000 klachten over energieleveranciers die er in 2010 kwamen, waren er 55 procent terecht. “Het gaat om een gebrekkige marktwerking die voor verbetering vatbaar is of zelfs om meer regulering vraagt”, schrijft ombudsman Eric Houtman in zijn rapport.

Het gros van de klachten gaan over onduidelijke of onjuiste metergegevens en onduidelijke facturen, gevolgd door klachten over betalingsproblemen. De ombudsdienst geeft aan welke domeinen zeker beter moeten. Bij verhuizingen doen zich bijvoorbeeld te veel problemen voor wanneer eenzijdig de meterstanden doorgeven op de dag van de verhuis volstaat. Ontstaat achteraf discussie, dan blijkt het niet evident nog een door de vorige en nieuwe bewoners ondertekend document op tafel te leggen. Soms betaalt de nieuwe bewoner nog energie van de vorige bewoner omdat er geen akkoord is.

Wie van leverancier verandert, moet ook al te vaak vaststellen dat er problemen ontstaan met verbrekingsvergoedingen. Betalingen via domiciliëring zorgen dan weer voor financiële katers wanneer de leverancier de eindafrekeningen in één keer doorvoert. Sommige leveranciers maken handig gebruik van de stilzwijgende verlengingen van een energiecontract met een variabele prijs door te voeren zonder de klant daar uitdrukkelijk van op de hoogte te brengen. “Dat is in strijd met het consumentenakkoord”, zegt Houtman. Voorts kennen de energiereuzen gunsttarieven die soms al jaren hadden moeten worden verrekend, te vaak niet toe. Bij een vijfde van de geschillen kwam er geen akkoord. Met Electrabel Customer Solutions kwam de ombudsdienst het minst vaak tot een akkoord.

Minister van Energie Paul Magnette (PS) reageert dat hij parlementsleden zal aansporen een wetsvoorstel in te dienen dat bepaalt dat energieconsumenten het voordeel van de twijfel krijgen wanneer de regelgeving een dubbelzinnige interpretatie toelaat.