Direct naar artikelinhoud

Louis van Gaal triomfeert

In een hoekje van het Stadio Olimpico zat er eentje breed te grijnzen: Louis Van Gaal, hij boekte eindelijk zijn eerste succes als coach van Bayern.

Er moest gisteravond een grootmacht sneuvelen in Turijn, niks aan te doen. Maar wie? Tweevoudig Champions Leaguewinnaar Juventus, of viervoudig winnaar Bayern München? De Duitsers hadden in theorie de minst goede papieren: Bayern moest winnen, terwijl Juve genoeg had aan een gelijkspel én Bayern speelde buitenshuis, terwijl de tegenstander al zestien CL-matchen ongeslagen was in eigen huis. Een aartsmoeilijke opgave dus voor het team van Louis van Gaal, maar zoals gezegd: dat was de theorie.Bayern bleek van bij de start de betere ploeg. Het won het merendeel van de duels, toonde de meeste drang voorwaarts, had de beste kansen en... liep tegen een tegendoelpunt aan. Een domme goal, want zonder het lome balverlies van Demichelis had het nooit zover moeten komen. De centrale verdediger rukte zonder overtuiging op en verspeelde de bal al snel aan Marchisio. Die zag het hart van de Bayerndefensie voor zich open liggen en dropte de bal perfect in de loop van David Trezeguet. De Franse ex-international wachtte niet en trapte in één tijd raak: 1-0 na amper negentien minuten.

Scorende doelman

De situatie zag er nu helemaal hopeloos uit. Maar opnieuw: dat was de theorie. Bayern schudde even met de kop, vergat de tegenslag en trok opnieuw in de aanval. Juventus werd ingehaald door de realiteit en zag zijn voorsprong snel van het bord verdwijnen. Na een fout van Caceres op Olic, mocht Bayerndoelman Hans-Jörg Butt van op de penaltystip gelijk maken (1-1). Een speciaal figuur, die Butt. De 35-jarige keeper is een van de beste strafschopnemers uit het hedendaagse voetbal. De man scoorde er al 27 in de Bundesliga en mikte gisteren zijn derde tegen de touwen in de Champions League. Leuk detail: zijn vorige twee CL-penalty’s scoorde hij ook tegen Juventus (met Hamburg in 2000 en met Leverkusen in 2001). Naarmate de minuten wegtikten werd de situatie voor Juventus steeds meer penibel. Olic, Gomez, Schweinsteiger, Pranjic, en Van Bommel hadden kansen op de 1-2, bij de thuisploeg stapelden Melo, Camoranesi en vooral Diego de slechte passes op. Kort na de rust gebeurde het onvermijdelijke: Buffon kreeg een kopbal van Daniel Van Buyten wel gestopt, maar niet weggewerkt, Ivica Olic was het snelst gevolgd en duwde de bal over de lijn. 1-2, verdiend. En dan was het nog niet gedaan. Er volgden nog maar liefst twee Duitse doelpunten.Louis van Gaal wist niet waar hij het had. De Nederlandse coach van Bayern stond twee weken geleden met anderhalf been buiten, gisteren keerde hij als triomfator terug naar München. (BA)