Direct naar artikelinhoud

Inflatie in eurozone stijgt naar 4 procent

Belgische inflatie blijft veel hoger dan Europees gemiddelde

De inflatiecijfers zijn voor de zoveelste keer slechter dan verwacht. In de eurozone is de inflatie in juni gestegen tot 4 procent, het hoogste peil sinds de invoering van de euro. Economen hadden 3,9 procent inflatie voorspeld, tegenover 3,7 procent in mei.

de tijd

Frankfurt l De inflatie is nu ruim dubbel zo hoog als de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor is het bijna zeker dat de ECB donderdag haar basisrente verhoogt van 4 tot 4,25 procent.

"De cijfers komen een beetje als een schok", zegt Gilles Moec, econoom van Bank of America. "Ze zullen de ECB verder op stang jagen. Dat speelt zeker in de kaart van de haviken in de raad van bestuur van de ECB." Haviken zijn centrale bankiers die vooral aandacht hebben voor prijsstabiliteit. De ECB streeft naar een inflatie van iets minder dan 2 procent op middellange termijn.

Eurostat publiceerde nog geen cijfers over de samenstelling van de inflatie. Maar het staat vast dat de versnelling van de inflatie vooral te wijten is aan de hausse van de energieprijzen. De olieprijs overschreed in juni voor het eerst de grens van 140 dollar per vat.

De Europese Commissie reageerde bezorgd op de cijfers. "Het is belangrijk dat de inflatieverwachtingen niet verankerd geraken. We moeten ten koste van alles een loon-prijsspiraal vermijden", zei woordvoerster Amelia Torres.

De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück vroeg de ECB haar monetaire beleid niet te verstrakken. "De ECB moet er rekening mee houden dat ze met een renteverhoging misschien een verkeerd signaal stuurt wanneer de economie vertraagt."

De ECB vergadert donderdag en zal hoogstwaarschijnlijk haar basisrente optrekken van 4 tot 4,25 procent. Ze zegt dat ze voorlopig slechts één renteverhoging overweegt, maar de futuresmarkt anticipeert al op twee of drie verhogingen.

De obligatiemarkten reageerden erg negatief op de tegenvallende inflatiecijfers. De koersen daalden sterk, waardoor de rendementen fors stegen. De Belgische tienjaarsrente overschreed voor het eerst sinds 2002 de grens van 5 procent, maar viel later lichtjes terug. Ze sloot uiteindelijk 11 basispunten hoger op 4,97 procent. De Duitse lange rente, de referentie voor de eurozone, steeg eveneens met 11 basispunten tot 4,62 procent.

De nieuwe cijfers bevestigen dat de Belgische inflatie veel hoger blijft dan het Europees gemiddelde. De inflatie in ons land versnelde in juni tot 5,8 procent. Alleen Slovenië heeft met 6,8 procent een nog hogere inflatie.