Direct naar artikelinhoud

Rusland verbant LinkedIn

Russen kunnen geen gebruik meer maken van LinkedIn. De Russische overheid haalt de zakelijke netwerksite uit de lucht omdat LinkedIn de nieuwe privacywetgeving zou overtreden.

Met een reeks nieuwe wetten probeert de Russische overheid meer grip te krijgen op het internetgebruik van de bevolking. De blokkade van LinkedIn toont aan dat buitenlandse websites en hun Russische gebruikers daarbij niet worden gespaard. Vandaag zette de internetwaakhond Roskomnadzor LinkedIn op de lijst van geblokkeerde sites en begon met de uitvoer van de blokkade. Sommige mensen in Rusland kunnen de site al niet meer bereiken. Andere delen van het netwerk volgen snel. Het netwerk heeft vijf miljoen gebruikers in Rusland.

LinkedIn is het eerste grote sociale netwerk dat slachtoffer wordt van de wetten. Die verplichten buitenlandse internetbedrijven om persoonlijke data van Russische gebruikers op te slaan in Rusland. Een rechtbank in Moskou oordeelde vorige week dat LinkedIn de wetten overtreedt.

Analisten zien de blokkade als een waarschuwing voor grotere sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Ook die netwerken slaan geen persoonlijke data op in Rusland, terwijl miljoenen Russen gebruikmaken van de sites. De overheid claimt dat de blokkade enkel bedoeld is om Russen te beschermen tegen hackers.

Andere buitenlandse internetbedrijven voelen de bui al hangen. Onder meer Google, Ebay, Uber en Booking.com hebben volgens Roskomnadzor maatregelen genomen om data van gebruikers in Rusland onder te brengen.

De vrees van critici is dat privégegevens van gebruikers in de praktijk worden overgeheveld naar de Russische overheid. Facebook en Twitter wezen vorig jaar alle negen verzoeken van de autoriteiten in Moskou af om toegang te krijgen tot accounts. Liggen de data van de accounts in Rusland, dan is de juridische weg naar gebruikersgegevens makkelijker voor de Russische overheid.

De Russische regering aast op meer controle over het internet, dat wordt gebruikt door oppositiepolitici, activisten en journalisten om kritiek te uiten op de regering. In 2012 gebruikten Russen sociale media voor de organisatie van de grootste demonstraties tegen president Vladimir Poetin sinds zijn aantreden in 2000.

Deze zomer ondertekende Poetin nieuwe antiterrorismewetten die de veiligheidsdiensten toegang hebben gegeven tot gegevens van telecom- en internetproviders. De providers moeten alle telefoongesprekken, sms'jes en andere berichten een halfjaar opslaan. Gegevens over de gesprekken en berichten moeten in totaal drie jaar bewaard blijven. Versleutelingssoftware is verboden.

Economische kansen

De strenge internetwetten hebben een aantal buitenlandse bedrijven ontmoedigd om hun geluk te beproeven op de Russische markt. Muziekdienst Spotify zag af van plannen om Rusland in te trekken wegens de privacywetgeving.

Waakhond Roskomnadzor begon donderdag met het blokkeren van LinkedIn in Rusland. Het is niet bekend of LinkedIn van plan is te zwichten door data toch naar Rusland te verplaatsen. Het bedrijf liet technologiewebsite Techcrunch weten "nog steeds geïnteresseerd" te zijn in een gesprek met Roskomnadzor.

In de reactie merkte de netwerksite fijntjes op dat het streeft naar "het creëren van economische kansen voor werknemers in de hele wereld". De Russische bevolking kan daar nu dus niet meer van profiteren.