Direct naar artikelinhoud

Gat in begroting dubbel zo groot als gedacht

De federale regering moet op zoek naar 4,2 miljard om het gat in de begroting te vullen. Dat is bijna twee keer zoveel als eerder geraamd.

Het verschil is dat nu rekening wordt gehouden met de minder gunstige economische parameters van het Planbureau. Door de brexit zal de economische groei volgend jaar slechts 1,2 procent bedragen in plaats van 1,5 procent, voorspelt het Planbureau.

Die tegenvallende groei heeft een impact op de belastinginkomsten. Volgens de ramingen zakken die volgend jaar met ruim 900 miljoen euro. Dat komt doordat minder roerende voorheffing op dividenden zal binnenkomen, bedrijven minder belastingen voorafbetalen en de accijnsverhogingen op alcohol en tabak minder opbrengen dan verwacht. Een ander probleem is dat de opbrengst van de btw-verhoging voor elektriciteit blijkbaar te hoog werd ingeschat.

Daarnaast blijkt er ook een tekort in de sociale zekerheid van bijna 700 miljoen euro. Dat heeft onder andere te maken met de vroeger dan verwachte overschrijding van de spilindex. Daardoor gaan de uitkeringen volgend jaar drie maanden sneller dan verwacht de hoogte in. Ook de uitgaven stijgen, want de lonen van de ambtenaren stijgen drie maanden sneller.

Binnen de regering valt te horen dat een begroting in evenwicht nu wel echt een hels karwei zal worden. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) brak daar afgelopen maandag nog een lans voor in deze krant. "De liberalen wilden met allerlei hocus pocus nog de rekening doen kloppen", zegt een regeringsbron. "Maar dat is echt niet meer te doen."

"Ik val van mijn stoel", reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo op de budgettaire tegenvaller. "Het tekort blijkt plots dubbel zo groot. Dat is toch heel, heel wrang. Als je ziet welke inspanningen allemaal aan de mensen zijn gevraagd en dan maakt de regering er zo'n boeltje van. Hoe lang mag minister Van Overtveldt (N-VA) die begroting nog in de soep laten draaien?"

Econoom Geert Noels voorspelt dat de druk op de regering alleen maar zal verhogen om echt structurele veranderingen door te voeren. "Dit gat kun je niet dichten met wat patchwork", schetst hij. "Diepgaande veranderingen zijn nodig. CD&V zal weer komen aanzetten met de vermogenswinstbelasting, de btw zal weer op tafel komen, samen met tal van besparingen. Toch is dit niet onoverkomelijk, de regering zal de begroting ook niet totaal laten ontsporen. Ze voelt immers de hete adem van Europa in haar nek."

Vandaag of tijdens het weekend zit de regeringstop wellicht niet meer bijeen over deze cijfers. De gesprekken zouden pas in de loop van volgende week echt van start gaan.