Direct naar artikelinhoud

Zwarten willen één ding weten: IS DE AGENT BLANK?

De zwarte student Michael Brown (18) is in Ferguson, Missouri doodgeschoten door de politie. Een weekend van protesten en plunderingen was het gevolg. Op die manier zijn de rassentegenstellingen in de VS opnieuw aangewakkerd.

De woede over de volgens getuigen 'in executiestijl' gedode en ongewapende Brown leidde zondagnacht tot het plunderen van winkels in het stadje Ferguson, dicht bij St. Louis. De vlam sloeg in de pan na een wake van duizenden boze buurtbewoners voor de zaterdag omgekomen Brown.

"Alweer een zinloze dood van een jonge, zwarte man", noemt de krant St Louis Post-Dispatch het overlijden van de student. Op Twitter en Instagram regent het al dagen steunbetuigingen aan de familie, van onder anderen zwarte celebrity's. "Ik begrijp de woede en de angst", liet tv-presentator Montel Williams weten na de plunderingen. "Maar dit is uit de hand gelopen."

Fatale minuten

Browns overlijden komt op een moment dat de Verenigde Staten al weken worden geconfronteerd met tv-beelden van Eric Garner. Deze 43-jarige zwarte New Yorker overleed in juli kort na zijn arrestatie wegens het verkopen van sigaretten. De agenten gebruikten een 'wurgtechniek' die niet was toegestaan. De Brown-zaak roept ook herinneringen op aan de dood van Trayvon Martin (17), de zwarte jongen die werd neergeschoten door een buurtwacht in Florida. De dader ging later vrijuit.

Brown werd zaterdag rond lunchtijd gedood. Volgens zijn familie was hij onderweg naar zijn oma. Onderweg zou hij, samen met een vriend, zijn gestuit op een politieauto vlak bij een flatgebouw. Korte tijd later lag Brown dood op straat, na meerdere malen te zijn beschoten door een agent.

Wat zich in die fatale minuten precies heeft voorgedaan, bleef tot zondag onduidelijk. Nadat de woede in het overwegend zwarte Ferguson over de schietpartij was opgelopen, kwam de politie 's ochtends met een verklaring.

Terwijl de agent uit zijn auto stapte, aldus politiechef Jon Belmar, zou Brown op hem zijn afgestapt. Hij zou de agent in de auto hebben geduwd en hebben geslagen. Ook zou een vechtpartij zijn ontstaan over het wapen van de agent. In de auto zou zeker één keer zijn geschoten. Weer uit de wagen zou de agent de ongewapende Brown 'diverse malen' hebben geraakt.

Deze summiere politieverklaring, die meteen op ongeloof werd onthaald door veel zwarte bewoners, gooide olie op het vuur. Buurtgenoten en familieleden van Brown omschrijven de student als een jongen die niemand kwaad deed. Verlegen en apetrots dat hij zijn middelbare school had weten af te maken.

"Hij was nog een kind", verklaarde zijn 21-jarige neef Anthony Livingston aan de lokale krant Riverfront Times. "Hij had grote dromen. Het enige wat hij wilde, was muziek maken." De zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP verwees naar Garners dood. "Het doet pijn om te horen dat opnieuw een zwarte burger is afgeslacht door de politie", zei de lokale voorzitter Esther Haywood.

Verboden spullen

In Ferguson, dat een blank stadsbestuur heeft, wil de zwarte bevolking nu maar één ding weten: is de agent blank? Zo ja, dan zal het de beschuldigingen over racial profiling door de politie in de VS alleen maar aanwakkeren.

Zwarte bewoners hadden vorig jaar in het stadje 37 procent meer kans om te worden aangehouden dan blanken. Zwarte automobilisten hadden een twee maal grotere kans te worden gearresteerd of te worden onderzocht dan blanken. Ferguson is in Missouri geen uitzondering.

Onderzoek wees vorig jaar uit dat zwarte inwoners van de staat 66 procent meer kans hadden om te worden gestopt door agenten. Terwijl de kans groter is - bleek ook uit het onderzoek - dat bij blanken verboden spullen worden ontdekt. De bekende New Yorkse politicus en dominee Al Sharpton, die zich ook in de Garner-zaak roert, maakte zich gisteren op om naar St. Louis te vertrekken om het 'onrecht' in Ferguson te bestrijden.

De FBI is volgens CNN een onderzoek begonnen naar de schietpartij.