Direct naar artikelinhoud

Brusselse regering dringt begrotingstekort niet terug in 2011 wegens ‘gebrek aan correcte financiering’

De Brusselse regering heeft haar begroting voor 2011 goedgekeurd. Net als voor dit jaar gaat de regering-Picqué uit van een tekort van 313 miljoen euro in 2011. Volgens Brussels minister-president Charles Picqué (PS) is dat tekort terugdringen onmogelijk omdat er nog geen ‘correcte financiering’ is van het gewest door het federale niveau.

“Ondanks de institutionele moeilijkheden hebben de Brusselaars bewezen dat ze de teugels in handen kunnen houden”, prees Picqué de inspanningen van zijn ploeg om tot een akkoord te komen over de begroting. “Ondanks de economische crisis en de structurele onderfinanciering van het Gewest hebben we een redelijke begroting kunnen opstellen. Het is een voorzichtige begroting die vasthoudt aan de beleidsmaatregelen die fundamenteel zijn voor de Brusselaars, en die een houdbaar traject volgt in verhouding tot de schuld.”

Het Brussels Gewest lijdt extra onder de economische crisis omdat het voor 57 procent afhankelijk is van eigen inkomsten. Vooral een terugval van de inkomsten van de registratierechten door de teruglopende immomarkt hebben het gewest pijn gedaan. In 2011 rekent Brussel op hogere inkomsten via registratierechten door de aantrekkende economie en een betere inning van de belastingen. De initiële middelenbegroting wordt geraamd op 2,4 miljard euro, of 124 miljoen euro meer dan in 2010.

Er moet wel nog altijd 34 miljoen euro bespaard worden, maar dat wordt doorgevoerd zonder lastenverhogingen, verzekert Brussels begrotingminister Jean-Luc Vanraes (Open Vld). Ze worden gespreid over de verschillende departementen. Volgens Vanraes kan een groot deel van de bezuinigingen doorgevoerd worden via een efficiënter schuldbeheer. Van de beschikbare middelen gaat er vooral extra budget naar maatregelen om de grote bevolkingsgroei in Brussel op te vangen: meer woningen, crèches en scholen, beroepsopleidingen voor jongeren, en mobiliteit.(BE)