Direct naar artikelinhoud

Hamilton zet puntjes op de i in Japan

Lewis Hamilton domineerde van start tot finish op het circuit van Suzuka in Japan en bleef zijn teammaat Nico Rosberg en Sebastian Vettel ruim voor. Het is de 41ste GP-zege voor Hamilton.

De vraag is niet of Lewis Hamilton wereldkampioen wordt, maar wanneer. De Mercedes was in Suzuka opnieuw zijn eigen zelve, op een circuit waar de banden minder belangrijk zijn en de motor des te meer. Na de offday in Singapore stond dus weer geen maat op Hamilton. Nico Rosberg, die in pole position begon, startte minder goed dan Hamilton, kon tot in de tweede bocht nog naast de Brit blijven, maar viel toen terug.

De strijd tussen de twee Mercedes-coureurs tot bij bocht twee was een kwestie van hiërarchie. Het soort situatie waarin het erop aankomt te tonen wie de baas is. Een van hen moest dus wijken. Natuurlijk week Hamilton niet. Hoe hij zijn lijn hield, alsof Rosberg daar niet eens reed, was zeggen: 'Ik ben de baas.'

Vorig seizoen weerde Rosberg zich nog met alle middelen. Tot ze in Francorchamps 2014 tegen elkaar reden. Rosberg kreeg van pers en team toen zo veel ellende over zich heen dat hij zijn voet sindsdien niet meer durft te zetten. Formule 1 wordt ook in het hoofd gereden. In zijn hoofd is Rosberg een onderdaan.

Hamilton was blij met zijn 41ste overwinning. "Als kind zat ik voor televisie weg te dromen toen ik mijn idool Senna hier op Suzuka zag winnen. En vandaag pak ik die 41ste zege uitgerekend op dit circuit." Senna won in zijn te korte leven... 41 grand prixs.