Direct naar artikelinhoud

'Paus beledigde zowel gezinnen als wetenschappers'

Professor en gynaecologe Marleen Temmerman is geschokt door de laatste uitlatingen van paus Benedictus XVI. Tijdens een conferentie in Rome over onvruchtbaarheid noemde hij vruchtbaarheidsexperts 'arrogant' omdat ze 'het werk van God overnemen.' Sara Vandekerckhove

u bent arrogant volgens de paus.

Temmerman: "Blijkbaar. Ik begrijp het niet. Die man staat aan het hoofd van een heel belangrijke en invloedrijke instelling. En hoewel hij niks kent van de voortplanting, kan hij het toch niet laten om daar op geregelde tijdstippen zijn mening over te geven. Wat hij zegt, is beledigend voor alle wetenschappers en dokters die hier al jaren mee bezig zijn. Maar nog veel erger: het is een kaakslag voor alle gezinnen die dolgraag kinderen willen én voor de kinderen die het resultaat zijn van een IVF-behandeling. Mijn zoon bijvoorbeeld, is via een vruchtbaarheidsbehandeling ter wereld gekomen. Hij is woest als hij de paus zoveel onzin hoort uitkramen. Alsof hij niet uit liefde gemaakt zou zijn."

Wat vinden uw patiënten van de uitlatingen?

"De mensen zijn kwaad, natuurlijk. Waar bemoeit hij zich eigenlijk mee? 'De voortplanting is geen product, maar een uiting van liefde tussen twee mensen', zo zegt hij. Ik kan je verzekeren dat de koppels die ik over de vloer krijg, elkaar doodgraag zien en dat ook hun kind het resultaat is van liefde."

Moeten we ons hier nog druk om maken? Het zal wellicht niet de laatste keer zijn dat de paus hierover uitspraken doet.

"We moeten dit niet pikken. Als leider van de katholieke kerk heeft de man nog steeds heel veel invloed. Als de Egyptische geestelijke Wajdi Ghoneim oproept om alle vrouwen te besnijden, dan zijn we - terecht - verontwaardigd. Maar als de paus even belachelijke uitspraken doet, vegen we die onder de mat."

Denkt u dat koppels geen IVF meer zullen gebruiken omdat de paus het zegt?

"Nee, gelukkig niet. Hier zal zijn verklaring weinig verschil uitmaken, maar in landen waar de katholieke kerk wel nog heel wat macht heeft, zinderen die uitspraken na. Daar zie je de financiering van IVF-projecten kelderen, of merk je dat vruchtbaarheidsbehandelingen maar niet wettelijk goedgekeurd raken. Zijn statement is niet vrijblijvend."