Direct naar artikelinhoud

Tuchtklacht tegen neurochirurg die vertrouwelijke info over prins Friso lekte

De Nederlandse inspectiedienst begint een tuchtprocedure tegen neurochirurg Kees Tulleken wegens schending van het beroepsgeheim. De arts deelde vertrouwelijke informatie over de toestand van prins Friso met zijn vrouw, een journaliste.

De Nederlandse prins Friso lag in coma na een skiongeluk in februari. Na een gesprek met Tulleken nam de Inspectie Gezondheidszorg onlangs het besluit een tuchtklacht in te dienen. De neurochirurg en emeritus hoogleraar werd hierover ingelicht. De inspectie werkt nog aan de formulering van de klacht.

Tulleken was in februari in Oostenrijk met zijn vrouw, NRC Handelsblad-journaliste Jannetje Koelewijn. Toen prins Friso tijdens het skiën werd bedolven onder een lawine en ernstige hersenschade opliep. Daarop ging Tulleken met haar naar het ziekenhuis van Innsbruck. Terwijl zij meeluisterde, zou hij bij een Oostenrijkse arts informatie hebben ingewonnen over Friso.

De volgende dag publiceerde Koelewijn op de voorpagina van NRC Handelsblad een artikel waarin stond dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat zijn toestand redelijk gunstig leek. Nadat het verhaal verscheen, ontstond grote publieke verontwaardiging. Bovendien bleek dat de situatie van de prins veel te rooskleurig werd voorgesteld. De prins ligt nu nog altijd in coma.