Direct naar artikelinhoud

Sp.a en Groen zien geen graten in 'folterfilmpje'

Sp.a en Groen hebben weinig problemen met het spotje van Greenpeace, waarin een lookalike van premier Di Rupo gegijzeld en gefolterd wordt door Electrabel. 'De boodschap van het filmpje bevat veel waarheden.'

In het spotje van Greenpeace wordt de zogenaamde premier vastgebonden op een stoel. Na een dosis waterboarding krijgt hij een pistool tegen de slaap. "Elio, laat je niet gijzelen door de nucleaire maffia. Stap uit kernenergie", verschijnt er op het scherm. Een sneer van de milieuorganisatie naar Electrabel, die dreigt met banenverlies als de regering beslist om de kerncentrales te sluiten. De premier zelf reageert niet op het clipje.

Met de neus op de feiten

Joëlle Milquet (cdH) was alvast not amused. "Een gewelddadige gijzeling banaliseren is onaanvaardbaar. Het getuigt ook van weinig respect voor de eerste minister en zijn functie." Ook Ecolo, dat het doorgaans wel eens is met Greenpeace, was niet te spreken over het spotje. "We zijn tegen de instrumentalisering van politici", zegt Emily Hoyos, covoorzitster van Ecolo. Electrabel zelf noemt het filmpje "totaal onaanvaardbaar" en dreigt stappen te zullen ondernemen.

Sp.a en Groen daarentegen zien weinig graten in de reclamespot. "Ik vind de reactie van Electrabel nogal kleintjes", zegt Vlaams Parlementslid Bart Martens (sp.a). "De boodschap van het filmpje bevat veel waarheden. Het drukt ons met de neus op de feiten. Partijvoorzitter Bruno Tobback (sp.a) had de clip nog niet gezien. "Op het artistieke kan ik dus weinig commentaar geven. Maar de inhoud kan ik begrijpen."

Ook federaal parlementslid Kristof Calvo van Groen begrijpt de ophef niet. "Ik vind de commotie wat overtrokken. Over smaken kun je natuurlijk discussiëren. Ik zou het filmpje wellicht ook anders gemaakt hebben, maar Greenpeace is oud en wijs genoeg om woordvoerder te zijn van zichzelf. De klassieke partijen hebben die spot alleen maar aan zichzelf te danken. Als ze zich niet zouden overgeven aan de grillen van Electrabel en een eigen beleid zouden uitstippelen, zou zo'n filmpje niet nodig zijn."

Greenpeace zelf trekt zich weinig aan van de kritiek en zette gisteren een nieuwe actie op. Aan de hoofdzetel van Electrabel in Brussel kwamen milieuactivisten samen, verkleed als militanten van de PS, met de boodschap dat ze "breken met de nucleaire maffia".

"Dat er kritiek komt op het filmpje? Ik had niets anders verwacht", zegt Eloi Glorieux, energiespecialist van Greenpeace. "Als ik zie hoe Electrabel zich de afgelopen dertig jaar heeft gedragen, zijn we nog braaf geweest. Jarenlang hebben ze de consument uitgeperst als citroenen. En als de regering de kerncentrales wil sluiten, dan dreigen ze ermee de gastoevoer stil te leggen. Dat zijn echt maffiapraktijken. Mensen zouden beter gechoqueerd zijn door wat Electrabel doet. Dit filmpje is trouwens geen aanval op de persoon Elio Di Rupo, wel op het hoofd van de regering. Het is die regering die moet beslissen of we de kerncentrales sluiten."