Direct naar artikelinhoud

Facebook-likes onthullen je geheime karaktereigenschappen

Nieuw onderzoek toont aan dat op basis van iemands Facebook-likes een accuraat karakterprofiel opgesteld kan worden. De studie roept vragen op over onlineprivacy en gepersonaliseerde reclame.

Hou je van zwemmen, Oscar Wilde en Lord of the Rings? Dan ben je waarschijnlijk een artistiek type met een hoog IQ en tevreden met je leven. Of verkies je eerder Maria Sharapova, heb je een tattoo en hou je van de muziek van Gorillaz? Dan ben je eerder ontevreden met je leven, single en een stevige drinker.

Dit blijkt uit een nieuwe studie die onderzoekers van de University of Cambridge onlangs publiceerden. Zij stelden vast dat de 'vind ik leuk'-knoppen die we zoal aanklikken op Facebook veel prijsgeven over ons karakter.

De onderzoekers keken naar de online-activiteit van 58.000 Amerikaanse Facebookgebruikers die zich opgaven voor psychologische tests. Zo creëerden ze een statistisch model dat op basis van de pagina's die een gebruiker leuk vond, voorspellingen deed over zijn of haar identiteit.

De resultaten waren bijzonder accuraat. Zo was het model in staat in 88 procent van de gevallen de seksuele geaardheid van een man te bepalen en kon het in 95 procent van de gevallen Afro-Amerikanen onderscheiden van blanke Amerikanen. Verder deed het tussen 65 en 73 procent correcte voorspellingen over iemands relatiestatus en druggebruik. De onderzoekers gingen zelfs nog verder door ook tests uit te voeren naar intiemere karaktereigenschappen zoals emotionele stabiliteit, openheid en mondigheid. Ook hier waren de analyses opvallend correct.

De uitkomst van het onderzoek toont aan hoe fragiel onze onlineprivacy is. "Mensen laten ontzettend veel digitale sporen na. Het wordt steeds moeilijker om dit als individu nog te controleren", stelt Michal Kosinski, hoofd van het Psychometrische Centrum van Cambridge.

Adverteerders spelen hier al handig op in en gebruiken deze digitale sporen om ons gepersonaliseerde reclame voor te schotelen. Verontrustender is dat deze gegevens ook misbruikt kunnen worden door dictatoriale regimes om politieke tegenstanders te vervolgen.

Ben Coudron, socioloog en expert sociale media, bevestigt dat dit geen ondenkbaar scenario is. Hij stelt ook vast dat veel internetgebruikers niet stilstaan bij mogelijke gevaren wanneer ze informatie over zichzelf delen op het web. "Een weerkerend argument in het onlineprivacydebat is dat mensen uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag. Maar dan moeten ze wel weten waar ze mee bezig zijn. En hier zit het probleem. Zowel kinderen als volwassen beseffen vaak niet wat ze aan het doen zijn."