Direct naar artikelinhoud

Waarschuwing Mario Draghi haalt euro onderuit

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft duidelijk laten doorschemeren dat de euro niet verder mag stijgen. Zijn waarschuwing haalde de munt onderuit.

Zoals verwacht kreeg voorzitter Mario Draghi gisteren veel vragen over de recente klim van de euro. Verscheidene economen en bewindslui waarschuwden de jongste weken dat de sterke euro de uitvoer en economische groei ondermijnt. De Franse president François Hollande sprak eerder deze week van 'irrationele' bokkensprongen.

"Zwakkere economische activiteit en sinds kort de stijging van de wisselkoers zijn risico's die kunnen leiden tot te lage inflatie", beklemtoonde Draghi. "De koers van de euro is geen doelstelling van het beleid, maar wel belangrijk voor de economische groei en prijsstabiliteit. Als de stijging duurzaam is, willen we bekijken of zij de risico's voor de prijsstabiliteit verandert."

Geen grote zorgen

De versteviging van de euro maakt de invoer goedkoper en drukt de inflatie. De ECB voorspelde in december 1,6 procent inflatie in 2013 en 1,4 procent in 2014, maar zal die prognoses begin maart misschien verlagen. Ze streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Voorlopig maakt de ECB zich nog geen grote zorgen over de koers van de euro. "De handelsgewogen koers van de euro schommelt rond zijn langetermijngemiddelde. De koersstijging is een teken dat het vertrouwen in de euro terugkeert."

Draghi beklemtoonde dat de ECB al sinds vorig jaar een beleid voert dat de groei en jobcreatie ondersteunt. "Je kan de ECB niet beschuldigen dat ze geen accomoderend monetair beleid voert."

De topman van de ECB zei ook dat het voorbarig is om van een valutaoorlog te spreken. "De recente veranderingen van de wisselkoersen zijn geen doelbewuste competitieve devaluaties. Ze zijn meer het gevolg van het macro-economisch beleid dat probeert de groei te stimuleren."

Europese bewindslui hebben de jongste weken vooral het Japanse wisselkoersbeleid aangevallen. De yen is sinds begin november met meer dan 15 procent gedaald tegenover de euro.

Zoals verwacht besliste de ECB om haar basisrente te handhaven op een historisch dieptepunt van 0,75 procent. Draghi voorspelt nog altijd een economische heropleving later dit jaar.

Onder de indruk

De wisselmarkt leek intussen onder de indruk van Draghi's boodschap. De eenheidsmunt zakte met ruim anderhalve cent tot 1,338 dollar. De meeste economen ramen de koopkracht of evenwichtskoers van de euro op 1,25 tot 1,35 dollar. De aandelenmarkten reageerden eerst positief op de daling van de euro, maar ze moesten hun winst snel weer inleveren.

De topman van de ECB kreeg ook talloze vragen over de zware verliezen van de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena. Als voormalig gouverneur van de Italiaanse centrale bank was hij mee verantwoordelijk voor het toezicht op die bank. Draghi beklemtoonde dat de Banca d'Italia het nodige heeft gedaan.