Direct naar artikelinhoud

Crisis doet Europese ontwikkelingshulp kelderen

De problemen in de Europese economie raken de uitgaven aan ontwikkelingshulp. Die namen vorig jaar voor het tweede jaar op rij af en gingen daarbij in het sterkste tempo achteruit sinds 1997. Dat meldt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

De uitgaven lagen vorig jaar 4 procent lager dan in 2011. In dat jaar was de hulpstroom al met 2 procent geslonken. Het is voor eerst sinds 1997 dat de uitgaven twee jaar achter elkaar daalden.

Vooral in de probleemlanden van de eurozone werd zwaar in het hulpbudget gesnoeid. Zo gingen de uitgaven van Spanje door de helft en namen de uitgaven van Italië met bijna 35 procent af. Ook België snoeide in 'Zuid-Europese proporties'. De uitgaven zakten met 13 procent. Met die daling viel ons land vorig jaar danig uit de Noord-Europese toon. Luxemburg (+9,8 procent) en Oostenrijk (+6,1 procent) gaven meer ontwikkelingshulp, terwijl landen als Duitsland (-0,7 procent), Frankrijk (-1 procent) en Nederland (-6,6 procent) toch beduidend minder snoeiden.

Hulp verschoof ook van de armste landen naar middeninkomenslanden. Zo ontvingen Afrikaanse landen in totaal bijna 29 miljard dollar (22,5 miljard euro) minder hulp dan in 2011. Dit kwam mede doordat er in dat jaar nog veel hulp werd verleend aan Noord-Afrika, in het kader van de Arabische Lente. De OESO verwacht dat de hulpuitgaven dit jaar weer licht zullen stijgen.

Ontwikkelingskoepel 11.11.11 is niet te spreken over de Belgische en Europese cijfers. De organisatie onderstreept dat problemen als armoede, honger en droogte in het Zuiden niet zomaar op pauze gezet kunnen worden. "Doe je daar vandaag niets aan, dan wordt het probleem enkel groter", waarschuwt de organisatie in een persbericht.

Ook de Europese Commissie betreurt het dat de meeste EU-lidstaten nu op ontwikkelingshulp beknibbelen. De Commissie roept de Europese landen op te blijven streven naar de gemeenschappelijke doelstelling om in 2015 0,7 procent van het totale bruto nationaal inkomen in de EU aan hulp te besteden.

Commissaris Andris Piebalgs (Ontwikkelingssamenwerking) benadrukt wel dat de EU, ondanks besparingen, nog steeds meer dan de helft van de wereldwijde ontwikkelingshulp levert. De unie bleef in 2012 de grootste donor. De EU-lidstaten zullen echter fors meer aan ontwikkelingshulp moeten uitgeven om aan hun verplichtingen te voldoen, aldus Piebalgs.