Direct naar artikelinhoud

Jobs op de tocht bij Brussels Airlines

De zenuwen staan gespannen bij Brussels Airlines. De luchtvaart-maatschappij schrapt wellicht 159 tijdelijke jobs bij het cabinepersoneel en zet ook tientallen jobs bij de piloten op de tocht. De directie ontkent wel de geruchten over een zwaar collectief ontslag.

Brussels Airlines gaat de contracten van een groot aantal airhostessen en stewards niet verlengen. Dat bevestigt communicatiedirecteur Geert Sciot. Het gaat wellicht om 159 werknemers, zo is in vakbondskringen te horen. Zij moeten na eind oktober op zoek naar een nieuwe baan. Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij ook het aantal pilotencontracten in de winter naar omlaag halen.

Volgens het zakenblad Tendances ligt er zelfs een plan op tafel om 100 piloten- en 600 andere jobs te schrappen. Dat zou neerkomen op een verlies van 700 jobs op een totaal van 3.500 werknemers. Maar die cijfers ontkent de directie.

Voorzitter van de raad van bestuur en mede-oprichter Etienne Davignon ontkent dat er een collectief ontslag komt. Hij spreekt van "aanpassingen die de toekomstige ontwikkeling van de luchtvaartmaatschappij moeten garanderen, aanvaardbaar voor het bedrijf en voor het personeel."

Volgens Sciot is er "geen sprake van een sociaal plan. Wel zijn we op zoek naar manieren om onze kosten naar omlaag te halen." Er spelen twee factoren mee bij die besparingsoefening. Vooreerst het seizoeneffect. Het zomerseizoen (april tot oktober) is achter de rug en Brussels Airlines wil in de kalmere winter niet met overbodig personeel blijven zitten. Het is daarom dat de tijdelijke contracten van mogelijk 159 cabinepersoneelsleden geen verlenging krijgen. "Maar dat is al enkele jaren de gangbare praktijk en het cabinepersoneel weet dat ook", beklemtoont Geert Sciot, die geen cijfers bevestigt.

De directie wil ook seizoenscontracten invoeren bij een deel van zijn 500 piloten die vandaag in vaste dienst zijn. De onderhandelingen daarover zitten echter al maanden muurvast en blijven een bron van sociale onrust. Vakbondsman Thierry Vuchelen (ACLVB): "Brussels Airlines wou een deel van de oudere piloten voor de winter ontslaan om ze dan in de zomer tijdelijk weer aan te werven. De piloten hebben dat voorstel van tafel geveegd."

Structurele verliezen

Volgens andere vakbondsbronnen zou de directie het nu hard willen spelen door te dreigen met het ontslag van 50 tot 100 piloten. Maar dat wil Sciot niet bevestigen. "Het is wel zo dat we de seizoensgebondenheid er ook bij de piloten door willen krijgen. En dat daar zo snel mogelijk een oplossing voor moet komen."

Naast het seizoenseffect werkt een dieperliggende oorzaak door. Brussels Airlines maakt structureel zware verliezen met zijn Europese vluchten. Die rode cijfers worden niet gecompenseerd door de beter draaiende intercontinentale vluchten, waardoor de maatschappij dit jaar, net als in 2011, mogelijk weer een verlies van circa 80 miljoen euro zal maken.

Het is niet zo dat de vluchten van Brussels Airlines te weinig passagiers vervoeren. "De bezettingsgraad is niet het probleem, wel de winstgevendheid. Er moet maar een vertraging zijn of een technisch probleem, en de vlucht is al verlieslatend. Door de druk van Ryanair kan Brussels Airlines echter zijn prijzen niet verhogen", zegt Vuchelen.

Brussels Airlines bijt zijn tanden stuk op de messcherpe prijzen van het Ierse Ryanair, dat garen spint uit het gunstregime op de luchthaven van Charleroi en een voordelige Ierse loonbelasting. De directie van Brussels Airlines dreigde zelfs met een vertrek uit België, om zo de federale regering aan te sporen tot hulp. "We vragen geen staatssteun. We willen dezelfde sociale lasten als in Ierland", verduidelijkte Davignon in maart.

Dat wekte hoongelach op bij Ryanairbaas Michael O'Leary. "Het voormalige Sabena wil subsidies, anders kunnen ze niet concurreren met Ryanair. Dat ze dan verhuizen", provoceerde de Ier. "Als Brussels Airlines zegt dat de concurrentie wordt verstoord omdat wij minder kosten hebben omdat we vanuit Charleroi vliegen en omdat we een Ierse maatschappij met Ierse loonvoorwaarden zijn, dan moeten ze verhuizen naar Ierland of naar Luxemburg."

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) heeft wel oor voor de bekommernissen van Brussels Airlines en werkte intussen een reddingsplan voor de hele Belgische luchtvaart uit, maar dat heeft nog geen groen licht gekregen van de Europese Commissie. Volgens Sciot van Brussels Airlines staat het voornemen tot meer seizoensgebonden personeelskosten los van het plan-Wathelet.