Direct naar artikelinhoud

Kansspelcommissie sluit 31 gokkantoren

De Kansspelcommissie weigert een vergunning voor sportweddenschappen af te leveren aan 31 gokkantoren van Eurobets. Dat betekent de doodsteek voor alle filialen van de groep. Volgens de Kansspelcommissie is de organisatie achter de groep niet transparant en heeft ze banden met het criminele milieu.

Door een wetswijziging vallen sportweddenschappen sinds begin dit jaar onder de bevoegdheid van de Kansspelcommissie. Voordien kon iedereen die dat wilde sportweddenschappen organiseren mits het betalen van 15 procent belastingen. Er was een overgangsfase voorzien tot in maart om de nodige vergunning F1 aan te vragen. De bvba Easybet vroeg 31 van die vergunningen aan voor haar 31 filialen in België die het uitbaat onder de naam Eurobets.

De Kansspelcommissie stelde tijdens eerdere controles echter vast dat Eurobets in Gent illegale spelen organiseerde. "Tijdens controles ontdekten we dat er gegokt werd op hondenrennen die opgenomen waren. Het resultaat was dus op voorhand bekend. Bedrog tot en met", zegt Etienne Marique, voorzitter van de Kansspelcommissie.

Tijdens de controles kwam telkens één naam terug: die van Oktay D., een 39-jarige Gentenaar van Turkse afkomst. Die naam deed een belletje rinkelen bij de experts van de Kansspelcommissie. Want tot eind vorig jaar was Oktay D. de eigenaar van de bvba Easybet en Betnet. Maar hij gaf de fakkel door omdat hij zich wilde toeleggen op het verhuren en installeren van de winstgevende Bingo-kasten. "Voor bingo-automaten is een vergunning type E nodig. De wetgeving laat niemand toe een E-licentie te cumuleren met een F1-vergunning", verduidelijkt Marique.

Bleef de vraag waarom de zogezegde ex-beheerder Oktay D. telkens genoemd werd bij recente controles bij Eurobets. Zelf beweerde Oktay D. telkens bij hoog en laag "niets meer te maken te hebben met Eurobets." Tot de Kansspelcommissie en speurders op 4 mei een huiszoeking hielden bij Oktay D. aan de Dendermondsesteenweg in Gent. In zijn kantoor vonden ze naast papieren van zijn bvba Real Games ook mappen vol met recente facturen en documenten voor de gokkantoren van Eurobets, Betnet en Betix. Die laatste twee bedrijven voorzien enkele honderden dagbladhandelaars als verkooppunt van sportweddenschappen. Oktay D. werd meegenomen voor verhoor en ook voorgeleid bij de Gentse onderzoeksrechter Jean-Claude Claeys. Die stelde Oktay D. in verdenking van fiscale fraude en witwassen en liet hem vrij onder voorwaarden. De federale Gerechtelijke Politie Gent voert intussen een financieel onderzoek naar de man. Ze proberen zijn vele eigendommen in kaart te brengen. Maandelijks zou Oktay D. enkele honderdduizenden euro verdiend hebben aan zijn hele handel. Volgens de onderzoekers staat het vast dat Oktay D. werkte met stromannen om zijn winstgevende firma's te runnen.

Woensdag kwam de Kansspelcommissie bijeen en besliste bij volstrekte meerderheid van stemmen van de negen aanwezige commissieleden dat de Eurobets-groep geen vergunning voor het inrichten van weddenschappen op sportwedstrijden en evenementen krijgt. "Dat is de doodsteek voor de 31 filialen", zeggen ze bij de Kansspelcommissie. Volgende week plant de commissie alvast nationale controles om te kijken of Eurobets zich aan het verbod houdt. De groep achter Eurobets krijgt zestig dagen tijd om beroep aan te tekenen bij de Raad van State.