Direct naar artikelinhoud

Fortis steunt BNP Paribas met 30 miljard euro spaargeld

BNP Paribas Fortis ondersteunt haar Franse moeder BNP Paribas ten belope van bijna 30 miljard euro met overtollig spaargeld. Dat meldt Le Soir. Hilde Junius, woordvoerster van BNP Paribas Fortis, kan geen commentaar geven op het bedrag maar volgens haar is dat soort geldstromen niet ongewoon in een internationale groep. "De middelen worden gedeeld, anders ben je geen groep", zegt Junius.

De onderstutting heeft te maken met het opdrogen van de interbankenmarkt. BNP Paribas Fortis kan bijspringen omdat het meer deposito's in huis heeft dan dat de bank kredieten verleent.

De geldstroom doet denken aan het Dexiadossier, waar vele miljarden van Dexia Bank België werden en worden ingezet om de Franse activiteiten van Dexia te financieren. Maar Junius zegt die parallel niet te kunnen onderschrijven.

BNP Paribas Fortis kan niet ingaan op het bedrag dat de krant noemt omdat ze maar tweemaal per jaar rapporteert over dat soort posities. De laatste publicatie, voor de situatie op 30 juni, had het over een geldstroom van 21 miljard euro van Brussel naar Parijs en van 19,4 miljard in de andere richting. Netto ging het dus om 1,6 miljard van BNP Paribas Fortis naar de moeder. Een half jaar eerder was er netto een stroom van 3,5 miljard in de andere richting. Volgens Le Soir gaat het om bijna 30 miljard netto.

Eind volgend jaar wordt een nieuwe reglementering van kracht die geldstromen binnen financiële groepen beperkt. Netto mag het dan niet gaan om meer dan het eigen vermogen. Dat van BNP Paribas Fortis bedraagt 25 miljard euro.

De Nationale Bank, de toezichthouder op de banken, volgt de situatie bij BNP Paribas Fortis "zeer aandachtig".