Direct naar artikelinhoud

Apple Watch zorgt voor verwarring bij politie

De nieuwe Apple Watch is pas begin volgend jaar te koop in België, maar bezorgt onze politiediensten nu al kopzorgen. "Onze wegcode regelt enkel het gebruik van een telefoon in de hand en niet om de pols", zegt Agnes Reis van de federale politie.

Drie strafpunten op het rijbewijs en een boete van 125 euro. Dat staat betrapte gebruikers van de Apple Watch of andere smartphones in Groot-Brittannië te wachten. Daar raakte gisteren bekend dat ze het gebruik van het nieuwe Applespeeltje achter het stuur gelijk zullen stellen met een gsm. "Begrijpelijk", zegt Koen Peeters van het BIVV. "Omdat het net als een smartphone de aandacht afleidt. Chauffeurs met een Apple Watch kunnen op dat horloge namelijk tekstberichten ontvangen en via een klein knopje antwoorden met korte vooraf geschreven berichten. Dat is gevaarlijk. Want uit onderzoek weten we dat sms'en achter het stuur het risico op ongevallen 23 keer vergroot. Vergeet ook niet: wie met een snelheid van 120 kilometer per uur twee seconden is afgeleid, legt 60 meter af. Dat is meer dan een half voetbalveld, zonder op te letten."

Gevaarlijk

Agnes Reis van de federale politie noemt het gebruik van een Apple Watch achter het stuur gevaarlijk. "Maar het is natuurlijk ook voor ons nieuw. Artikel 8.4 van de wegcode zegt letterlijk: 'Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt'. Let daarbij vooral op het woord 'in'. Misschien leggen sommige rechters dit artikel naast zich neer, omdat het niets zegt over een apparaat om de pols."

Toch denkt Reis dat de wegcode zal volstaan om overtreders te bekeuren: "Dat artikel zegt dat elke bestuurder in staat moet zijn te sturen. De politie zal kunnen oordelen dat dit niet het geval is als er geprutst wordt aan de Apple Watch."