Direct naar artikelinhoud

Twee vrienden Bilal Hadfi in de cel

Een Brusselse zaalvoetballer uit tweede nationale zit opgesloten in het onderzoek naar het terreurnetwerk van de aanslagen in Parijs. Pierre N. (28) was bevriend met Bilal Hadfi, de 20-jarige uit Laken die zich bij de aanslagen in Parijs opblies.

Vorige vrijdag speelde Pierre N. nog met AS Schaarbeek tegen Antwerp. "Ik heb niets speciaal aan hem gemerkt. Niemand", zegt bestuurslid Peter Van Drogenbroeck. "We wonnen de wedstrijd en hij vertrok nadien direct naar huis. Zoals meestal." Een tijd geleden bekeerde Pierre N. zich tot de islam. Sindsdien noemde iedereen hem Bilal. "Hij wilde dat zo. Maar over zijn geloof hebben we eigenlijk nooit gepraat", zegt Van Drogenbroeck. Hij zegt verrast te zijn dat hun talentvolle speler genoemd wordt in een zwaar terrorismedossier. Sinds anderhalf jaar was Pierre N. ook actief bij een vechtsportclub in Koekelberg.

Thomas Descamps, de advocaat van Pierre N., was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De speurders zouden N. vooral in het vizier hebben gekregen door de entourage door te lichten van Bilal Hadfi, die zich op vrijdag 13 november met een bommengordel liet ontploffen aan het Stade de France in Parijs.

De speurders arresteerden zondag op de luchthaven van Zaventem nog een andere kennis van Bilal Hadfi. Het gaat om de 20-jarige Fransman Samir Z. uit Molenbeek. De voorbije maanden probeerde hij al twee keer naar Syrië te vertrekken. Zondagochtend kliste de politie hem toen hij een vliegtuig wilde nemen naar Marokko. Het is onduidelijk of hij opnieuw naar Syrië wilde reizen of wilde vluchten. Zijn advocaat wou gisteren geen commentaar kwijt.

Twee anderen vrijgelaten

Zowel Samir Z. als Pierre N. blijven nog minstens een maand in de cel. Dat besliste de raadkamer in Brussel gisteren. Intussen zitten er in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs in ons land al acht verdachten in de cel. Twee mensen die de politie eerder deze week oppakte in Sint-Joost-ten-Node en Molenbeek, werden gisteren vrijgelaten.

Ondertussen blijft het onderzoek naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam voortduren. De Hongaarse regering bevestigde gisteren dat Salah in hun land vluchtelingen zou hebben gerekruteerd. Aan een station ten oosten van Boedapest kampeerden eind augustus duizenden vluchtelingen die verder door West-Europa wilden reizen. De twee Syriërs die Salah daar met zich meenam, zouden zich hebben doen ontploffen bij het Stade de France, samen met Bilal Hadfi.

Een andere verdachte, Ahmed Dahmani (26), zit nog altijd in de cel in Turkije. Gisteren raakte bekend dat hij thuis zou moeten zitten met een enkelband. Maar toen de politie op 16 november bij hem kwam aankloppen, was hij gevlucht.