Direct naar artikelinhoud

België nu ook bij PIGS

Een nieuw record is gebroken: de rente die België moet betalen om geld te lenen op de financiële markten steeg gisteren tot 4,61 procent. De beurshandelaars plaatsen ons land zonder medelijden in de rij probleemlanden.

Iets na de opening van de Amerikaanse beurzen begon de situatie voor België op de beursvloer te kantelen. De markten gingen op zoek naar veilige havens, zoals Duitsland, en keerden hun rug naar landen als Italië, Portugal, Griekenland, Hongarije en dus ook België. De Belgische rente steeg met 12 basispunten tot 4,61 procent. Tegelijk dook de Duitse rente lager tot 1,80 procent. Daardoor schiet de Belgische spread, of de risicopremie die beleggers eisen ten opzichte van Duits staatspapier, naar een nieuw record van 281 basispunten.

"Er is op dit moment geen specifieke aanval op België aan de gang", oordeelt Alexandre De Groote, hoofd obligatiehandel bij Petercam. Maar de verhoogde afkeer voor Belgisch staatspapier betekent wel dat de geloofwaardigheid van ons land op de internationale markten afneemt. Tot op het punt zelfs dat we een gelijke behandeling krijgen als de probleemlanden Italië en Spanje. Want ook de Italiaanse rente steeg met 15 basispunten tot 6,6 procent, de Spaanse en de Portugese rente klommen tot ruim 6 procent. België wordt dus over dezelfde kam geschoren als de PIGS-landen Portugal, Italië, Griekenland en Spanje, die als zware probleemlanden geklasseerd staan.

De onderhandelaars laten zich alvast niet opjagen. Zij vonden nog geen overeenstemming over waar ze in de toekomst nieuwe inkomsten zullen zoeken. Er werd enkel een besluit genomen over de nucleaire rente. De vergoeding die Electrabel moet betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales, werd bepaald op 550 miljoen euro. Toch zouden de onderhandelaars de internationale scène best niet te lang in het ongewisse laten. Meer dan de helft van de Belgische staatschuld is in buitenlandse handen en dat maakt ons land wel heel afhankelijk van hun goodwill.

De Europese malaise is dus verre van opgelost. Die hoop leefde kort nadat in Italië de technocraat Mario Monti aan zet kwam. Maar het slechte nieuws stopt niet. Kredietbeoordelaar Moody's stelde keihard dat het twijfels heeft over de slagkracht van het Europese noodfonds (EFSF). "Met de huidige leencapaciteit kan het EFSF de obligatiemarkten van de eurozone niet op een betekenisvolle manier ondersteunen", aldus de kredietbeoordelaar. Ook de rol die de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds in het indammen van de crisis moeten spelen blijft mistig. De ECB kocht vorige week voor amper 4,5 miljard euro obligaties in. En dat op een moment dat de Italiaanse rente piekte. Mario Draghi, kersvers ECB-voorzitter, blijkt dus zeer terughoudend om in actie te treden en dat verontrust de beleggers.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel trachtte de gemoederen te bedaren en riep op tot een sterkere Europese Unie. "Het moeilijke gedeelte is dat de crisis niet in één nacht is ontstaan, het is het resultaat van decennia van fouten, we kunnen dit niet in één keer oplossen. We hebben een lange, zware weg te gaan." Maar die tijd lijkt de eurozone niet veel langer gegund.

Maatregelen in de marge, zoals de ratings schorsen van Europese lidstaten indien deze internationale steun krijgen, zoals Michel Barnier, Europees commissaris voor de Financiële Markten, gisteren aankondigde is niet het antwoord waarop de beleggers zitten te wachten.>3-4, 15, 19