Direct naar artikelinhoud

Massale belastingfraude via Luxemburgse postbusbedrijven

Het parket van Kortrijk heeft op veertig plaatsen huiszoekingen gedaan bij een onderzoek naar grootschalige belastingfraude. Consultants zouden massaal belastingen ontdoken hebben via schijnvennootschappen in Luxemburg. Spil is boekhouder Jan Vanden Abeele: 'Dit is perfect legaal', zegt hij.

Het Oost-Vlaamse financiële adviesbureau BFO staat sinds 2002 zowat vijfduizend rijke families bij in het beheren van hun vermogen. Gisteren kreeg het hoofdkantoor van het bedrijf in Gent onverwacht bezoek toen de speurders binnenvielen om bezwarend materiaal in beslag te nemen. Ook op 39 andere plaatsen, zowel in België als Luxemburg, vonden huiszoekingen plaats.

De indrukwekkende gerechtelijke actie is het resultaat van meer dan een jaar onderzoek. De bal ging aan het rollen toen de fiscus vorig jaar een klacht indiende tegen twee consultants. "De fiscus had in de boekhouding van de twee consultants onnauwkeurigheden gevonden", zegt fiscaal substituut Kristof Lammens. "Later kwam daar ook nog een klacht bij tegen Jan V.A."

Die Jan V.A. is Jan Vanden Abeele, een West-Vlaamse boekhouder die sinds 2001 actief is als belastingconsulent. "De man zette Luxemburgse of Cypriotische vennootschappen op poten voor werknemers van BFO en voor zelfstandige consultants. Zij konden op die manier factureren in Luxemburg, maar wij vermoeden dat om niet meer dan postbusbedrijven gaat", aldus Lammens. "Alle activiteiten vonden gewoon plaats in België."

Dankzij die financiële constructie hoefden de werknemers en consultants, waarvan er sommigen in het wielermilieu actief zijn, nauwelijks belastingen te betalen. Dat laatste klopt, maar volgens Vanden Abeele zelf is zijn werkwijze helemaal legaal. "Ik werk volledig transparant en ik ben ervan overtuigd dat dit perfect in orde is", zegt hij. "Ik pas dit systeem al jaren toe en ik beantwoord ook al jaren vragen hierover aan de fiscus." Vanden Abeele is niet officieel in verdenking gesteld.

Ook zijn klanten lijken het vertrouwen te behouden."Negen jaar geleden was ons bedrijf flink aan het groeien", vertelt Stefaan Vallaeys, CEO bij BFO. "We hebben een Luxemburgs moederbedrijf en we vroegen ons toen af hoe we de financiële structuur het best konden regelen. We hebben daarom een belastingadviseur aangetrokken en hij heeft toen die vennootschapsstructuur voorgesteld. Twintig medewerkers van ons bedrijf maken gebruik van die structuur."

Volgens Vallaeys merkten de medewerkers wel op dat ze opvallend weinig belastingen betaalden, maar waren ze zich van geen kwaad bewust. "We hebben ook nooit vragen gekregen over die constructie. Pas anderhalf jaar geleden kwamen er plots vragen van de fiscus. Die hebben we toen doorverwezen naar Jan Vanden Abeele. We gaan er nog altijd van uit dat dit een officiële structuur is."

Als er mensen in verdenking gesteld worden dan riskeren ze celstraffen van twee tot vijf jaar.