Direct naar artikelinhoud

Rector Van Cauwenberghe: 'Nieuwe tweejarige master is doodgeboren'

De tweejarige master zoals die door Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) is voorgesteld, kan op grote kritiek rekenen van de Gentse rector Paul Van Cauwenberge. 'Niemand zal op de master afkomen.'

De verlengde opleiding is sinds 2009 voorbereid door de universiteiten, maar zou allicht niet op de geplande manier worden doorgevoerd.

Als huidig voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir) reageert Van Cauwenberge in het studentenblad Veto ontstemd. "Smet durft niet te zeggen waar het echt om draait: geld. Smet haalde inhoudelijke elementen aan, maar dat houdt geen steek. De meeste aanvragen voor een tweejarige master werden door de erkenningscommissie van zijn ministerie inhoudelijk goed bevonden."

In zijn discussienota presenteerde Smet enkele mogelijke alternatieven. Zo zou er vanaf 2017 een tweejarige onderzoeksmaster kunnen komen, waarbij topstudenten zich na een selectie kunnen voorbereiden op een doctoraat. Van Cauwenberge is niet enthousiast. "Het is een doodgeboren kind. Niemand zal erop afkomen. Dat weet men goed genoeg."

De rector van de Universiteit Gent sluit zich zo aan bij de uitspraken van de Leuvense vicerector onderwijs Ludo Melis (DM 6/11). Melis zei toen dat de politiek door de economische crisis niet klaar is voor een langere master. Hij vreest voor kwaliteitsverlies, maar zei "niet langer tegen de windmolens te kunnen vechten".

Van Cauwenberge toont zich wel strijdvaardig. "Ik was erg boos toen de minister alle aanvragen voor een tweejarige master afkeurde. We zullen ervoor zorgen dat dit niet de doodsteek betekent." Op 14 december neemt de Vlaamse regering een definitieve beslissing.