Direct naar artikelinhoud

Grootste drugsonderzoek ter wereld zoekt gebruikers

Het grootste onafhankelijke drugsonderzoek ter wereld is gestart en kan misschien ook uw hulp gebruiken.

Doel van de Global Drug Survey is om meer dan 120.000 gebruikers online een vragenlijst te laten invullen. De enquête, die polst naar het gebruik van drugs, alcohol, tabak en medicatie, loopt al in Australië en de VS, maar wordt nu ook in Europa gelanceerd. De Hogeschool Gent organiseert samen met partners als de UGent en De Morgen de Belgische deelname.

"Veel mensen nemen drugs, velen praten erover. Maar vaak weten ze niet waarover ze praten", klinkt het bij HoGent. "Onderzoekers bestuderen interessante zaken, maar focussen vooral op de schade, niet op het plezier."

De Survey hoopt daar verandering in te brengen. Bedoeling is om vragen te beantwoorden als: welke nieuwe drugs zijn er in omloop? Welke worden genomen als zelfmedicatie of om prestaties te verbeteren? En waarom minderen gebruikers?

Met de resultaten van het onderzoek, die volgend jaar bekend worden gemaakt, kunnen spoedartsen, preventiewerkers en andere hulpverleners aan de slag. Zij kunnen leren hoe gepast te reageren of te anticiperen op problemen.

Volgens de HoGent is de bevraging "relevant voor mensen die drugs gebruiken, drinken, fout gaan, onder invloed zijn, zelf kweken of gewoon nieuwsgierig zijn naar de wereld rondom hen". Uitzonderlijk zijn ook de vragen over een 'veilig' drugsgebruik. "We merken dat mensen vaak bewust omgaan met hun gebruik", stelt Tina Van Havere, onderzoekster aan de HoGent. "En dat ze drugs gebruiken als een deel van hun levensstijl naast andere activiteiten. We zien ook heel wat solidariteit tussen gebruikers. Net zoals elke burger willen drugsgebruikers een geïnformeerde keuze maken."

Tot 20 december via globaldrugsurvey.com/GDS2015 deelnemen.