Direct naar artikelinhoud

Total pompt 1 miljard in Antwerpen

De Franse oliereus Total gaat de komende jaren 1,05 miljard euro investeren in zijn Antwerpse site. De raffinaderij en de petrochemische installaties krijgen een grondige opfrisbeurt.

Ruim een half jaar later dan voorzien zet het management van Total het licht op groen voor een grote investering in Antwerpen. De Antwerpse haven is de thuisbasis van Totals grootste geïntegreerde raffinage- en petrochemische productieplatform in Europa. "We investeren iets meer dan een miljard euro om dit Europese vlaggenschip te moderniseren en de competitiviteit te verbeteren", zegt Patrick Pouyanné, de directeur raffinage-petrochemie van Total. Ruim 700 miljoen euro gaat naar de raffinaderij; meer dan 300 miljoen euro vloeit naar de gelinkte petrochemische installaties.

De investeringen in de raffinaderij dienen om meer van de zwaardere fracties van ruwe aardolie, de zogenaamde 'bodem van het vat', te kunnen verwerken. Het gaat om fracties waar veel zwavel in zit en commercieel minder interessant zijn. "Die willen we omzetten in producten die meer door de markt gevraagd worden zoals zwavelarme diesel."

Restgassen

De investeringen zijn ook een reactie op strengere milieunormen. De laagwaardige zware zwavelhoudende fracties van olie worden traditioneel gebruikt als scheepsbrandstof (bunkerolie). Maar de normen voor zowel bunkerolie als huisbrandolie (mazout) worden strikter: de komende jaren moeten die minder zwavel bevatten.

De investeringen in de petrochemie dienen om de zogenaamde restgassen te recupereren. Deze restgassen worden momenteel verbrand. "Maar er zitten nog grondstoffen in zoals ethyleen. Als we die gebruiken, sparen we nafta (de grondstof voor ethyleen) uit. Dat zal onze grondstofkosten flink verminderen, vermits nafta ruim 100 dollar per vat kost", zegt Pouyanné.

De restgassen van de raffinaderij gebruiken in de petrochemische installaties zijn "een mooi voorbeeld van de integratie van de raffinage en petrochemie-activiteiten in Antwerpen", vindt Pouyanné. "En ze verhogen de competitiviteit van het Antwerpse geheel." De investeringen zullen jaarlijks zo'n 250 miljoen dollar extra cash opleveren.

Het Antwerpse investeringsprogramma is eigenlijk al eind 2011 begonnen, toen Total de minderheidsparticipatie van ExxonMobil in de gezamenlijke crackers hebben overnam. "Vorig jaar hebben we trouwens ook al 100 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe energiezuinigere ovens voor de crackers. Die maken onze Antwerpse crackers competitiever."

Jobs

De investering zal in de periode 2014-2017 zo'n 3.000 banen bij toeleveranciers opleveren. Maar ondanks het hoge investeringsbedrag, komen er netto geen nieuwe jobs bij Total in Antwerpen. "We leggen ook een aantal oudere installaties stil. Bij die sluitingen zijn een tachtigtal werkposten betrokken. Dat komt overeen met het aantal banen die gekoppeld zijn aan de nieuwe investeringen. Alle 1.700 werknemers behouden dus hun plaats in het nieuw platform", zegt Pouyanné.

Total sluit immers de kleinste van de drie crackers op de site. "Die werd al in 1968 gebouwd en ligt nu al een jaar stil", zegt Pouyanné. Ook één van de polyethyleen productielijnen wordt stopgezet. Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof en wordt vooral gebruikt voor verpakkingsfolie en plastic flessen.

Total schroeft de productie van polyethyleen terug in Antwerpen met 15 procent. "We passen ons aan aan de vraag", zegt Pouyanné. "Maar we gaan wel metalloceen polyethyleen maken, een product dat in ons Belgisch onderzoekscentrum van Feluy werd ontwikkeld. Daarmee kan je veel dunnere maar toch sterke verpakkingsfolie te maken."

Total kiest ervoor om zijn Europese productielijnen in te zetten voor producten met een hogere toegevoegde waarde. "Daarmee differentiëren we ons van de massaproducten, de basisplastics die uit het Midden-Oosten komen", legt Pouyanné uit.