Direct naar artikelinhoud

Politie boos om verplaatsing Dutroux

Honderd politieagenten, een helikopter, een gepantserde wagen en een konvooi: kosten noch middelen worden gespaard om Marc Dutroux maandag van zijn cel in Nijvel naar het Brussels justitiepaleis te brengen.

Daar wordt de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank (SURB) georganiseerd die Marc Dutroux naar alle waarschijnlijkheid de vervroegde vrijlating zal weigeren. De politievakbonden zijn boos en spreken van 'de grillen van Justitie'. Deze kosten kunnen perfect vermeden worden, zegt voorzitter Gert Cockx (NSPV) in Het Nieuwsblad. Hij verwijst naar de raadkamers over de bende van Haemers, die om veiligheidsredenen in de gevangenis georganiseerd werden. Vanuit gerechtelijke kringen is die kritiek al gecounterd met het argument dat recht enkel gesproken kan worden in een justitiepaleis.

De politie moet maandag vijftien mensen ter beschikking stellen voor de bewaking van het Brussels justitiepaleis, de Brusselse lokale politie zet vier patrouilles van telkens vijftien mensen in in de omgeving van het justitiepaleis en Justitie stuurt twintig mensen om de verschillende ingangen te bewaken. Dutroux wordt onder begeleiding van tien gespecialiseerde bewakingsagenten in een anonieme gepantserde wagen van zijn cel in Nijvel naar Brussel gebracht, in konvooi en onder het oog van een helikopter van de federale politie die zijn traject volgt.

Het NSPV heeft alvast een stakingsaanzegging ingediend, die maandag ingaat. Die zal geen invloed hebben op de bewaking van Dutroux.

Ook binnen de politie woedt er een oorlogje. Vorige week legde het veiligheidskorps van datzelfde justitiepaleis voor de tweede dag op rij het werk neer uit onvrede met de samenwerking met de lokale politie. Anonieme kritiek op de twee officieren van de lokale politie die instaan voor de dagelijkse leiding van de bewaking, zette nog meer kwaad bloed. De commentaren verschenen in de krant La Dernière Heure. "We begrijpen dat er onvrede kan bestaan en zijn steeds bereid om te overleggen en maatregelen te treffen om de samenwerking te verbeteren", zegt woordvoerster Ilse van de Keere van de Brusselse politie. "We betreuren wel de aanval op onze mensen in de krant en dat daarbij de andere kant van het verhaal niet gebracht werd."