Direct naar artikelinhoud

N-VA-burgemeester Bilzen weert Engels uit stadscommunicatie

Het nieuwe stadsbestuur van Bilzen weert Engelse slogans uit de stad en van de website. 'Dat Engels irriteerde mij mateloos', zegt burgemeester Frieda Brepoels (N-VA).

Welcome to Bilzen, Bilzen means Business, Bilzen goes Crazy en Enjoy Living: dat zijn de Engelstalige slogans die het nieuwe stadsbestuur zo snel mogelijk vaarwel zei.

Vlaggen zijn uit het straatbeeld verwijderd, op de website en in het infoblad van de stad werd gekozen voor thematische steekwoorden als 'Wonen', 'Werken' en 'Leven'. Gedaan met dat "onnozel Engels", zegt burgemeester Frieda Brepoels van de N-VA, de partij die na een nipte overwinning in oktober burgemeester Johan Sauwens (CD&V) na 21 jaar naar de oppositiebanken verwees. "Dat Engels verhoogt de drempel, en we willen zowel jongeren als tachtigjarigen bereiken. Wie als inwoner de website van de stad opzocht, kreeg als eerste boodschap 'Welcome to Bilzen'. Dat irriteerde mij mateloos."

De keuze voor het Engels werd nochtans gemaakt na een uitgebreide studie door een onderzoeksbureau naar stadsmarketing. "Die keuze is mee goedgekeurd door sp.a en Open Vld, twee partijen die toen en nu in het bestuur zaten en zitten. Ze kunnen blijkbaar nogal snel van mening veranderen", zegt Maike Meijers van oppositiepartij CD&V-Nieuw. "Zo werd ons aangeraden om business te gebruiken, om met zoekopdrachten via Google buitenlandse investeerders aan te kunnen trekken. Het nieuwe bestuur heeft onmiddellijk alles opnieuw besteld. Ik stel mij niet alleen vragen bij het financiële plaatje, ik hoop ook dat we niet terug de oubollige toer op gaan."

Wie ideologische motieven bevroed, heeft het volgens de burgemeester verkeerd begrepen. "Denk nu niet dat wij de overheidscommunicatie in het Nederlands gaan forceren. Het jongerenfestival van de stad heet Emotions, en dat blijft ook zo."