Direct naar artikelinhoud

De serieuze Hollywoodfilm is terug

Als politieke thriller betekent Argo niet alleen een comeback voor Ben Affleck. De film lijkt ook een soort wedergeboorte in te luiden van serieuze Hollywoodfilms over politieke onderwerpen.

1. The Company You Keep (Robert Redford)

De Weather Underground was een radicale linkse verzetsbeweging die in de vroege jaren 70 het protest tegen de Vietnamoorlog deed escaleren tot aanslagen en geweld. Robert Redford speelt een advocaat die indertijd lid was van die groepering en dus nog steeds gezocht wordt. Hij wordt op de hielen gezeten door een jonge journalist (Shia LaBeouf).

2. Lincoln (Steven Spielberg)

Politieke biopic over Abraham Lincoln (1809-1865), de zestiende president van de Verenigde Staten, waarin de nadruk ligt op de zogenaamde Emancipation Proclamation (afschaffing van de slavernij), het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog en de aanslag op Goede Vrijdag, waardoor Lincoln de eerste president werd die tijdens zijn ambtsperiode vermoord werd. Het titelpersonage wordt vertolkt door (een naar verluidt opnieuw fenomenale) Daniel Day-Lewis.

3. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)

Na haar Oscartriomf met het oorlogsdrama The Hurt Locker liet Kathryn Bigelow weten dat zij een film wou maken over de jarenlange jacht op Osama bin Laden. Maar toen de leider van Al Qaida in mei vorig jaar gevonden én gedood werd door een Navy SEAL-team, moest het scenario nauurlijk helemaal herschreven worden. Meteen werd het project ook controversieel omdat het beschouwd werd als verdoken propaganda voor de herverkiezing van Obama. De film wordt midden december in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht, net op tijd voor de Oscarnominaties.