Direct naar artikelinhoud

La Petite Bande wil toekomst veiligstellen met projectsubsidies

Het barokorkest La Petite Bande wil zijn voortbestaan veilig stellen met projectsubsidies. Cultuurminister Joke Schauvliege besliste eerder om de subsidies voor het orkest - 560.000 euro per jaar - vanaf 2013 volledig te schrappen. La Petite Bande hoopt ook op een hogere tegemoetkoming van de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant. Een rechtsprocedure tegen de beslissing van Schauvliege komt er niet.
"La Petite Bande heeft vier mensen vast in dienst en is per project gemiddeld met 20 tot 25 muzikanten op de baan", zegt zakelijk leider Geert Robberechts. "Omdat de subsidies nog tot eind 2012 doorlopen, is beslist nog niet onmiddellijk personen te ontslaan. De toekomst is echter hoogst onzeker. Wat bijvoorbeeld met de twintig contracten die we al sloten voor het voorjaar van 2013?"
Om zijn toekomst veilig te stellen, gaat het barokorkest gebruik maken van de mogelijkheid om projectsubsidies aan te vragen. Al wordt dat ook geen open doekje voor het orkest rond artistiek leider Sigiswald Kuijken. "Het probleem is dat die projectsubsidies moeten aangevraagd worden bij de beoordelingscommissie muziek, die ons in 2009 én 2012 gewone subsidies weigerde", zegt Robberechts.
Een rechtsprocedure tegen het schrappen van de subsidies sluit Robberechts uit. "Het Brussels Jazz Orchestra stapte een aantal jaren geleden naar de Raad van State uit onvrede met het schrappen van subsidies. Het heeft vijf jaar geduurd vooraleer een - voor hen negatief - arrest viel. Als wij zo lang moeten wachten op een uitspraak, is het orkest al lang opgedoekt."
Het schrappen van de subsidies van La Petite Bande was een van de meest omstreden beslissingen in de subsidieronde van Schauvliege. Onder meer Leuvens burgemeester Louis Tobback noemde de beslissing onbegrijpelijk. La Petite Bande resideert al ruim vijftien jaar in Leuven en kreeg al die tijd ook financiële steun van het stadsbestuur.
N-VA-Kamerlid Miranda Van Eetveld begreep Schauvliege. "Het kan dan wel zijn dat La Petite Bande een sterke merknaam is, maar kan het nog Franser?" (Belga/JDB)