Direct naar artikelinhoud

Glazen straatje met een einde

Het is zo oud als de straat, het Gentse 'glazen straatje'. Maar als het van burgemeester Daniël Termont afhangt, moet het weg. Buurtbewoners klagen immers over te veel geluidsoverlast. 'De hoeren zijn nodig', zegt Termont. 'Maar beter op een plek buiten de stad.'

Je vindt de buurt tussen de Vlaanderenstraat en de Brabantdam. Achter vitrines (vandaar de naam 'glazen straatje') lachen dametjes naar de voorbijganger. Beter: ze glimlachen je binnen. Proberen dat toch. En, zegt burgemeester Daniël Termont: "Gent heeft de naam mooie hoertjes te hebben, qua prijs-kwaliteit is het een van de beste hoerenbuurten van het land." Maar dan volgt de maar, uitgedrukt in een ontmoeting van afgelopen maandagavond tussen de burgemeester en politiechef Filip Rasschaert en een dertigtal bezorgde buurtbewoners. Verenigd in de dekenij. Hun klacht luidt dat de buurt voor overlast zorgt. De oplijsting van politiewoordvoerder Manuel Gonzalez is indrukwekkend: overlast door rondhangende personen, carrousel-rijden, window-watching, files, geluidsoverlast, drugs op straat, onveiligheidsgevoel en geurhinder.

"Vreemd", zegt een buurtbewoner die al 17 jaar in de Brabantdam woont. "Tien jaar geleden was het veel erger. Dat kwam toen door de komst van een aantal hippe cafés. De bezoekers daarvan maakten écht veel lawaai. Ongetwijfeld vanuit het idee dat in het glazen straatje alles mag. Het was soms alle remmen los. Ook dat is verbeterd. En de mafiose cafés die er nog waren en waar pooiers rondhingen, zijn ook stilaan verdwenen."

"Tja", reageert burgemeester Termont. "Dat is dan allicht de enige buurtbewoner die er zo over denkt. Ik heb andere verhalen gehoord van de mensen van de dekenij. Met wie we trouwens al drie keer samengezeten hebben."

Dat zorgt sinds november 2011 al voor verscherpte politiecontroles. Volgens woordvoerder Gonzalez blijken vooral "manspersonen uit het noorden van Frankrijk" naar het glazen straatje af te zakken. "Jonge gasten", zegt Termont, "die daarom niet voor die hoertjes komen. Wie daar écht voor komt, loopt meestal met een zak over zijn hoofd. En die mensen blijven ook geen uren. Maar die gasten doen dat wel, zijn vaak gewapend of verhandelen drugs. Daar willen we zwaar op inzetten."

De cijfers komen van Gonzalez: sinds november werden 395 tussenkomsten van de politie geregistreerd, werden er 221 pv's en 81 GAS-boetes opgemaakt. "Een man die op straat plast of een hoertje dat tegen de ruit tikt, die krijgen zo'n GAS-boete." Er waren ook 359 boetes voor een verkeersovertreding.

Genoeg

Genoeg, vindt Termont, die de klachten van de buurtbewoners ter harte neemt, en van een korte- en langetermijnplanning spreekt. "Die korte termijn is bij wijze van spreken morgen", zegt hij. "Als panden leeg komen te staan, moeten we vermijden dat er nieuwe uitbatingen komen. Dat is in het verleden wel zo geweest. Toen een stripteasezaak als Maxim's sloot, zijn er in de plaats misschien wel twaalf nieuwe vitrines gekomen. Dat moeten we vermijden." En dan is er de lange termijn. "Dit soort activiteiten is absoluut noodzakelijk", zegt de burgemeester. De hoerenbuurt wég, dat is dus geen optie. "Ik ben ervan overtuigd dat zo'n buurt nodig is. Maar niet meer in de binnenstad. Of het realistisch is het glazen straatje helemaal te verhuizen? Waarom niet? In Antwerpen hebben ze toch bewezen dat ze het Schipperskwar-tier kunnen verhuizen. Waarom zou Gent dat niet kunnen?"

De vraag stellen, is ze dus beantwoorden. Maar waarheen? Ziet Termont in Gent of in randgemeenten als Wondelgem, Mariakerke of Drongen dan plaats? "Ik heb daarover ideeën. Maar het is nog te vroeg om daar namen op te plakken. Dat zijn plannen die goed moeten bestudeerd worden. Maar ze zijn er wel. Mag ik er trouwens op wijzen dat het idee voor die verhuis máánden geleden al opgenomen werd in het sp.a-Groen-programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Létterlijk."