Direct naar artikelinhoud

Goud voor judoka Van der Geest op grand slam Rio

Judoka Elco van der Geest (-100 kg) is bezig aan zijn beste seizoen ooit: goud op de grand slam van Parijs, brons op de grand Prix van Düsseldorf, Europees kampioen in Wenen en zondag opnieuw goud op de grand slam van Rio de Janeiro. En hoe: in de finale smeet hij de nummer één van de wereld, de Japanner Anai, na 14 seconden plat op de rug.

“Vandaag was ik echt heel goed”, stelde een euforische Elco van der Geest. “Met dit soort judo kan ik straks wereldkampioen worden. Ik was tactisch bijzonder sterk en won mijn vijf kampen telkens met een vol punt. En dat toch tegen kleppers zoals de Duitse kampioen Peters (kwartfinale) de nummer vier van de wereld, de Egyptenaar Darwisch (halve finale) en ’s werelds beste van het moment, de Japanner Anai.Grandioos. Ik ben helemaal in extase. Heel de wereldtop was in Rio aanwezig én in topvorm vermits iedereen al zoveel mogelijk punten wil verzamelen voor de ranking voor de Olympische Spelen in London in 2012. Ik weet nu voor mezelf dat niets meer onmogelijk is.”

Ook Dirk van Tichelt (-73 kg) blijft de podiumplaatsen aan elkaar rijgen en blijft zo perfect op koers voor de Spelen. Begin deze maand veroverde hij brons op de Grand Prix van Tunis; in Rio was hij opnieuw goed voor de derde plaats. Hij won zijn eerste twee kampen met ippon tegen achtereenvolgens de Braziliaan Junior en de Zwitser Papaux. In de kwartfinale versloeg hij de Mongool Nyam-Ochir met waza-ari. “Jammer genoeg kreeg ik in de halve finale tegen de Japanner Akimoto twee strafpunten waardoor hij verder mocht.” Amelie Rosseneu (-48 kg) botste in de kwartfinale op de Japanse nummer één van de wereld, Fukumi, en werd zo vijfde. In de run naar London 2012 loopt zij verder uit op Charline van Snick die in Rio in de eerste ronde verloor van de Russin Bogdanova.

Minder goed nieuw kwam er uit eigen land. Ilse Heylen is voor zes tot acht maanden out door een operatie, die ze volgende week donderdag ondergaat aan de kruisbanden van de rechterknie. Ze liep de blessure op anderhalve week voor het EK eind april in Wenen. Dat belette haar niet om nog brons te veroveren. Heylen ondervond nadien niet echter geen beterschap en een operatie drong zich dus op. (lwk)