Direct naar artikelinhoud

Nederlandse regering ruziet verder over Fyra

Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet te spreken over de verontschuldigingen die in zijn naam zijn overgemaakt aan de NMBS. Dijsselbloem liet zich kritisch uit over de manier waarop die de Fyra had stopgezet, maar later kwamen er Nederlandse excuses.

Op 5 juni verstuurde Jeroen Fukken, directeur spoor op het kabinet van staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld, een mail naar de Belgische spoortop. "Naar ik begrepen heb, heeft minister Dijsselbloem in de media verkondigd dat de NMBS zich niet gehouden heeft aan de afspraken rond de communicatie over het Fyra-besluit. (...) Die uitspraken moeten op een jammerlijk misverstand berusten. Ik heb dit ook opgenomen met het ministerie van Financiën. Het is hen nu duidelijk hoe het proces daadwerkelijk is gelopen."

Dijsselbloem had op tv-zender NOS verkondigd dat hij 'not amused' was door het versnelde besluit van de NMBS. "De manier van communiceren helpt niet. Volgens mij hadden we duidelijk afgesproken om voor half juni een besluit te nemen. Daarna zou de Nederlandse Kamer daarover worden geïnformeerd. Helaas zijn de Belgen versneld naar buiten gekomen, waardoor wij onder druk werden gezet", zei Dijsselbloem.

Niet waar, antwoorddeMark Descheemaecker, CEO van de NMBS. Zowel de Nederlandse spoorwegen als staatsecretaris Mansveld waren op 28 mei, drie dagen voor de aankondiging van de Fyrastop, op de hoogte van de beslissing. Dat heeft Mansveld inmiddels bevestigd in de Tweede Kamer in Nederland. Maar dat zij in naam van Dijsselbloem ook excuses overmaakte aan Descheemaecker, is bij de Nederlandse minister van Financiën in het verkeerde keelgat geschoten.

Dijsselbloem spreekt de verontschuldigingen tegen. "Ik wist niets van die mail. Hij is niet namens mij verstuurd en ik ga niet akkoord met de inhoud ervan. Ik heb immers niets om verontschuldigingen voor aan te bieden", laat Dijsselbloem via zijn woordvoerder weten aan de Volkskrant.

Het kabinet-Mansveld wil niet reageren. Daar hoopt iedereen dat de discussie zo snel mogelijk overwaait.