Direct naar artikelinhoud

Half miljoen Belgen kan goedkoper naar dokter

Een half miljoen Belgen die recht hebben op een goedkoper doktersbezoek maar dat niet weten, krijgen die korting binnenkort automatisch.

Concreet komen mensen met een leefloon, steun van het OCMW, een handicap in aanmerking voor een korting, net als mensen die recht hebben op een verhoogde gezinsbijslag. Volgens het Koninklijk Besluit dat minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) opstelde, geldt de maatregel ook voor mensen die jaarlijks minder dan een kleine 17.000 euro verdienen. Op dit moment doen 1.841.113 Belgen hier al een beroep op, terwijl nog eens 500.000 dat mogen, maar dat niet doen.

"Vandaag kunnen artsen bovendien zelf beslissen op een patiënt alleen het remgeld moet betalen", legt woordvoerster Katleen Sottiaux nog uit. Maar wie elke cent moet omdraaien, is het soms onmogelijk om te wachten tot het ziekenfonds de consultatie heeft terugbetaald. "Daarom willen we artsen vanaf 2015 verplichten om hen alleen het remgeld aan te rekenen." Volgens dat systeem zouden patienten die er recht op hebben nog slechts 1 of 1,5 euro betalen per doktersbezoek, terwijl de tandarts gratis is.

Om te bepalen wie wel en niet in aanmerking komt, zal de fiscus de ziekenfondsen inlichten wie aan de voorwaarden voldoet. De ziekenfondsen zullen de betrokkenen daarop contacteren, en die moeten dan een verklaring op erewoord afleggen over hun inkomen. Netwerk tegen Armoede juicht de plannen alvast toe. Toch vreest coördinator Frederic Vanhauwaert dat de plannen niet ver genoeg gaan. Hij stelt zich vooral vragen bij de uitvoering. "Wat als mensen niet ingaan op het aanbod? Waarom krijgen zij die rechten niet automatisch?"

Vanhauwaert geeft ook toe dat mensen hun precaire financiële toestand niet kunnen afschermen van de mutualiteit. "Dat is nu eenmaal het gevolg als je wil dat rechten automatisch gelden. Vaak zien mensen ook op tegen het papierwerk."