Direct naar artikelinhoud

Overname Wegener loopt vertraging op

AMSTERDAM l De overname van het Nederlandse mediaconcern Wegener door het Britse conglomeraat Mecom loopt minstens een week vertraging op. De twee concerns haasten zich om te verzekeren dat de overname niet in gevaar is, maar de beleggers zijn ongerust.

Mecom en Wegener wijten de vertraging aan procedureproblemen. De Britse beurswaakhond zou meer tijd nodig hebben om zijn oordeel over de overname uit te spreken. Daardoor ging het bod van 17,70 euro per aandeel-Wegener gisteren nog niet van start, zoals nochtans gepland was. Volgens Wegener duurt het in elk geval tot 28 augustus voor het bod alsnog van start kan gaan. Volgens Wegener is de Britse goedkeuring nog het enige waarop gewacht wordt. Zowel de prospectus als het biedingsbericht is al klaar.

De vertraging zorgde bij analisten echter meteen voor een paniekreactie. Veel beleggers vreesden dat de vertraging in de lijn lag van problemen die zich bij andere overnames de afgelopen weken voordeden, in het kielzog van de kredietcrisis in de Verenigde Staten. Dat leidde vooral bij investeringsmaatschappijen die hun overnames met leningen financieren tot problemen.

Mecom is het mediaconcern van de Brit David Montgomery. Die heeft de afgelopen jaren in heel Europa regionale kranten opgekocht. Voor de financiering van die overnames deed hij een beroep op zijn invloedrijke en steenrijke relaties in de Londense City. Wie de financiers van Montgomery zijn, is echter altijd vaag gebleven.

Ondertussen heeft Mecom vooral in Scandinavië, Duitsland, Polen en Nederland een sterke positie in de regionale dagbladen veroverd. Daarbij heeft hij de naam noodlijdende titels door stevige saneringen en minutieuze synergieoperaties weer winstgevend te maken. Montgomery staat ook bekend om de torenhoge prijzen die hij voor de overname van de regionale kranten betaalt.

Mecom bracht in mei een vriendschappelijk bod van 793,8 miljoen euro uit op Wegener, wiens belangrijkste eigendom tien regionale kranten in het midden en het zuiden van Nederland zijn. Montgomery wil die regionale kranten samenvoegen met de twee dagbladen in Nederlands Limburg die hij sinds vorig jaar in handen heeft. Mecom troefde toen onder meer het Belgische Concentra af.

In Londen sloot het aandeel-Mecom gisteren 2,5 procent hoger op 81 pence. In Amsterdam was de koers van het aandeel-Wegener erg wisselvallig. Terwijl het aandeel in de eerste uren na de opening van de beurs meer dan 7 procent moest inleveren, werd de dag afgesloten met een koerswinst van 3,3 procent tot 17,35 euro.