Direct naar artikelinhoud

Separatisten Catalonië zijn woest op krant uit Madrid

In de aanloop naar de regionale verkiezingen van komende zondag in Catalonië - die vooral in het teken staan van een mogelijke afscheiding van Spanje - staat plots het onderwerp corruptie weer vol op de politieke agenda.

De Catalaanse regiopresident Artur Mas is in woede ontstoken na een publicatie in de Madrileense krant El Mundo over bankrekeningen van zijn overleden vader in Zwitserland en Liechtenstein. Op die rekeningen zou zwart geld zijn gestort. Infame leugens en politiek gekonkel om de stembusuitslag in de Catalaanse verkiezingen te beïnvloeden, reageerde Mas furieus. Hij heeft tegen de krant aangifte gedaan van laster en smaad.

El Mundo citeert uit een politierapport met gedetailleerde gegevens over zwartgeldrekeningen. Mas zou toegang hebben tot ruim 2 miljoen euro aan zwart geld. Justitie ontkent het bestaan van het rapport.

Overigens berichtte de krant ook over een corruptiezaak waarbij 137 miljoen euro zou zijn betaald aan de familieclan van Jordi Pujol (82), de grand old man van het Catalaanse nationalisme, voor onder meer grote bouwopdrachten in Catalonië. Ook Pujol, die tussen 1980 en 2003 onafgebroken in Catalonië regeerde, heeft aangifte gedaan tegen El Mundo.

Volgens Mas tracht Madrid met dit soort aantijgingen de afscheidingsplannen van Catalonië te torpederen. "Ze proberen de ambities van het Catalaanse volk te vernietigen", aldus de regiopresident. "Het probleem is dat er in Catalonië een president is die een stem aan het volk wil geven." Terwijl zijn vrouw voor iedereen zichtbaar een traantje wegpinkte, liet de president weten dat het 'immoreel' is om zijn gestorven vader aan te vallen. "Wie zoiets doet is een slecht mens."

De laatste peilingen geven aan dat Mas' nationalistische partij Convergència i Unío de regionale verkiezingen zondag ruimschoots gaat winnen. Maar ze laten ook zien dat hij vermoedelijk niet de absolute meerderheid zal krijgen. Niettemin verklaarde Mas dat hij in januari wil beginnen met de voorbereidingen van een referendum over onafhankelijkheid. Hij zet daarmee de verhoudingen in Spanje en in Europa op scherp. Zowel de regerende conservatieve partij van Spanje als de socialistische oppositie vrezen een uiteenvallen van hun land. Een referendum over afscheiding, zonder toestemming van de rest van Spanje, is illegaal en daarmee ongeldig.

President Barroso van de Europese Commissie heeft al laten weten dat een onafhankelijk Catalonië vanaf nul zijn lidmaatschap zal moeten aanvragen. Met een veto van Spanje betekent dat voor Catalonië het afscheid van de EU.

Ondanks de crisis en de kritiek op het regiobestuur gingen de verkiezingen in Catalonië tot nu toe uitsluitend over onafhankelijkheid. De Catalaanse nationalisten claimen dat hun rijke regio aanzienlijk beter af is als zij zich ontdoet van de rest van Spanje.