Direct naar artikelinhoud

Moet Armstrong 87 miljoen ophoesten voor imagoschade?

Een rechter beslist over enkele weken of Lance Armstrong zich bij een rechtbank moet verantwoorden voor het oneigenlijk gebruik van in totaal 29 miljoen euro aan sponsorgeld. Dat geld kreeg Tailwind Sport, eigenaar van de wielerploeg van Armstrong, tussen 2000 tot 2004.

De uitdrukkelijke voorwaarde van de sponsoring door US Postal was dat het team dopingvrij zou blijven. Maar een rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA in 2012 onthulde dat Armstrong en zijn ploegleider Johan Bruyneel jarenlang dopinggebruik organiseerden. Dat leidde tot een schadeclaim van Floyd Landis, een ex-ploegmaat van Armstrong, die zelf op doping is betrapt. De Amerikaanse overheid, eigenaar van US Postal, sloot zich later aan bij de claim van Landis. De overheid roept imagoschade in.

Onder de zogenoemde Amerikaanse False Claims Act kunnen beide partijen nu een drievoud van dat bedrag, zo'n 87 miljoen euro, terugvorderen van Armstrong. Zover wil Armstrong het natuurlijk niet laten komen.

De argumenten zijn inmiddels bekend. De verdediging van Armstrong verwerpt de bewering dat er imagoschade is geleden. Elliot Peters, de advocaat van Armstrong, voert een studie aan die destijds door US Postal zelf werd besteld en waaruit blijkt dat, in ruil voor 29 miljoen euro sponsorgeld, het bedrijf een tegenwaarde van 133 miljoen euro aan publiciteit ophaalde.