Direct naar artikelinhoud

Gemiddeld jaarloon bij Goldman Sachs: 367.057 dollar

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs snoeit in de bonussen voor het afgelopen boekjaar.

De bankiers hoeven echter nog geen honger te lijden, met een gemiddeld loon van 367.000 dollar.

In 2007 betaalde de bank nog een absoluut record aan verloning uit, maar de afgelopen drie jaar werd er systematisch afgebouwd.

Het totale verloningspakket bij Goldman Sachs zakte over 2011 met 21 procent tegenover het jaar voordien. De bank heeft echter ook 2.400 banen geschrapt. De 33.300 overgebleven werknemers ontvingen gemiddeld 367.057 dollar loon, inclusief bonus. In 2010 was dat gemiddeld 430.700 dollar.

Desondanks blijft het personeel bij de best verdienende van Wall Street. Bij JPMorgan Chase & Co daalden de lonen met 9 procent tot een gemiddelde van 341.552 dollar.

De winst van Goldman Sachs zakte het afgelopen jaar met 67 procent tot 2,5 miljard dollar. Dat was het gevolg van de Europese schuldencrisis en de lagere tradinginkomsten. Na een verlies in het derde kwartaal, werd er de laatste drie maanden opnieuw weer winst gemaakt: 1,01 miljard dollar of meer dan analisten hadden verwacht.

Leidende positie

"Het afgelopen jaar werd beheerst door wereldwijde macro-economische zorgen, die een aanzienlijke invloed hadden op de bereidheid van onze klanten om risico's te nemen en transacties te doen", zegt topman Lloyd Blankfein.

De CEO wijst erop dat ondanks de lagere resultaten de Amerikaanse zakenbank zijn leidende positie wereldwijd heeft gehandhaafd. Blankfein ziet bovendien "bemoedigende signalen" van verbetering van de financiële markten en de economische situatie.