Direct naar artikelinhoud

Ruim driehonderd doden bij fabrieksbranden Pakistan

Verwoestende branden in twee fabrieken in Pakistan hebben aan zeker 314 personen het leven gekost. De branden braken dinsdagavond uit in een kledingfabriek in de zuidelijke havenstad Karachi en in een illegale schoenenfabriek in Lahore, in het oosten van het land.

Met 289 doden was de brand in Karachi de dodelijkste. De brand brak uit in een vijf verdiepingen tellend fabriekspand, dat niet was voorzien van goede veiligheidsvoorzieningen zoals brandblussers of een sprinklerinstallatie. Voor veel ramen zaten tralies en nooduitgangen ontbraken.

Het fabriekspersoneel probeerde met gereedschap de metalen tralies te verwijderen. Sommige medewerkers slaagden daar in en sprongen vervolgens van grote hoogte naar buiten. Daarbij raakten tientallen mensen gewond, onder wie een zwangere vrouw.

De meeste doden waren personeelsleden van de textielfabriek die vastzaten in een kelder en niet konden ontsnappen. Ze stikten in de rook die bij de brand vrijkwam. Volgens het hoofd van de spoedeisende hulp van het Burgerziekenhuis in Karachi waren de slachtoffers veelal zo verbrand dat nauwelijks meer was vast te stellen of het mannen of vrouwen waren.

Bij de brand bij de schoenenfabriek in Lahore kwamen 25 personen om het leven en raakten er drie gewond. De brand ontstond toen bij het aanzetten van een generator vonken vrijkwamen die in contact kwamen met chemicaliën die in de fabriek worden gebruikt. De brandweer in Lahore moest gaten maken in een bakstenen muur om bij de slachtoffers te komen. De enige uitgang van de fabriek was een garage, maar juist daar stonden de generator en de chemicaliën opgesteld.

De medewerkers zaten dan ook als ratten in de val. Sommige slachtoffers stikten in de rook die vrijkwam, anderen overleden aan verwondingen die ze opliepen. De generator werd gebruikt omdat de stroom in de schoenenfabriek was uitgevallen.

Het zoeken naar slachtoffers van de branden in Karachi en Lahore is nog gaande. Pakistaanse media verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen. Minister Rehman Malik van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar beide branden.

Beide branden leiden vermoedelijk tot kritiek dat de Pakistaanse regering niet in staat is de veiligheid in fabrieken te garanderen. Veel fabrieken voldoen niet aan de voorschriften, omdat eigenaren vaak steekpenningen betalen aan ambtenaren en politie om een oogje toe te knijpen.