Direct naar artikelinhoud

Een derde minder inkomende wintertransfers

Met 41 inkomende transfers in de voorbije wintermercato kochten de Belgische eersteklassers maar liefst een derde minder spelers in dan vorig seizoen, toen er 61 nieuwkomers waren. Volgens makelaars staat dat niet los van het play-offsysteem'. 'Alleen clubs in echte nood zullen zich roeren.'

Globaal viel het dus mee met de koopwoede in de voorbije wintertransferperiode, maar die tendens gaat niet op voor de staartploegen. Nood breekt wet voor Westerlo: tegen haar gewoonte in investeerde de Kempense club erg hard in januari, met maar liefst zes nieuwe spelers. Ook STVV roerde zich met de komst van onder meer Rossini en Chatelle, OHL met Iakovenko en Salou en Zulte Waregem met de terugkeer van Berrier en Leye. "We zijn wel verplicht om transfers te doen als we in eerste klasse willen blijven", reageert Westerlomanager Herman Wijnants. "We nemen het financiële risico zonder dat we schulden maken, want zakken is veel erger."

Een begrijpelijke redenering, zegt sporteconoom Stefan Kesenne. "De financiële kloof tussen eerste en tweede klasse is zodanig groot dat degraderen een financiële ramp is. Ik pleit er al lang voor om die kloof te verkleinen. Wat Westerlo doet, is een krampachtige poging om degradatie te vermijden. Het verbaast me niet dat de voorbije transferperiode in het algemeen slap was. De clubs hebben geen geld te veel, er is immers een strenger toezicht op de financiële huishouding en fair-play."

Wie niet echt spelers nodig heeft om titel of play-off I te halen of de degradatie te ontlopen, blijft dan ook op zijn geld zitten. Club Brugge wil duidelijk zijn titelambitie nog niet opgeven. Voor Bacca legden ze circa 2,5 miljoen euro op tafel. Samen met Tshimanga voor Genk is hij de duurste inkomende wintertransfer. Maar clubs die 'veilig' zitten, zoals Cercle Brugge, Bergen, Kortrijk of Lokeren, namen genoegen met amper één of twee versterkingen. Bij KV Mechelen kwam er zelfs niemand bij.

Groot risico

"Wintertransfers houden in het algemeen een groter risico in", zo verklaart makelaar Guy Bonny de voorzichtigheid. "Met het nieuwe play-offsysteem is in januari al twee derde van de competitie gespeeld. Er zijn nog amper zeven à acht matchen te gaan tot de play-offs. Je hebt ook veel minder tijd om die spelers aan het werk te zien, in de zomer kan je veel gerichter scouten. Alleen clubs in echte nood zullen zich dus roeren en het risico aangaan."

Daarnaast kan ook de financiële crisis de terugval van het aantal wintertransfers verklaren. Bonny: "Toch denk ik dat die crisis de gewone mens nog harder treft. We horen op televisie niets anders dan besparen, maar die crisis lijkt minder vat te hebben op het voetbal - al is er wellicht wel minder sponsorgeld in omloop voor de clubs."