Direct naar artikelinhoud

Tijdens betoging opgepakte sans-papiers moeten het land uit

Hulporganisaties maken zich op voor een protestmars op Brussel, nieuwe hongerstaking van start

Elf van de twaalf illegalen die vorige week werden opgepakt bij een betoging voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zullen worden uitgewezen. Dat bevestigt Katrien Jansseune, woordvoerster van DVZ. Hulporganisaties voor sans-papiers reageren verontrust.

Door Cathy Galle

BRUSSEL l Ondertussen slaan enkele hulporganisaties de handen in elkaar en organiseren de komende maanden een 'mars op Brussel'. Met de mars van Veurne naar Brussel willen ze onderweg de bevolking om steun vragen.

In de Brusselse Begijnhofkerk begon gisteren een nieuwe hongerstaking van een honderdzeventigtal mensen zonder papieren. Ze riepen alle hulporganisaties voor sans-papiers op om hen te steunen. "Want de situatie is dramatischer dan ooit", klonk het.

De actievoerders verwezen enerzijds naar de rondzendbrief over de regularisaties die nog altijd op zich laat wachten en voor heel wat spanningen zorgt. Maar anderzijds ook naar de gebeurtenissen van vorige week, toen bij een betoging voor regularisaties voor de gebouwen van DVZ in Brussel twaalf illegalen werden opgepakt en opgesloten in gesloten centra.

"Dit is inderdaad het moment om de stem te verheffen", vindt ook Frank Wauters van Laat onze vrienden blijven, een hulporganisatie in West-Vlaanderen. "Bij de start van Leterme I reageerde iedereen voorzichtig. Ook de nieuwe minister Annemie Turtelboom (Open Vld), kreeg het voordeel van de twijfel en in het regeerakkoord stonden zaken waarin we ons konden vinden. Alleen begrijpen we niet waarom de rondzendbrief over de regularisaties zo lang op zich moet laten wachten. Volgens mij staan politici er niet bij stil voor welke drama's dit zorgt."

Om het ongenoegen kracht bij te zetten sloegen een aantal organisaties, zoals UDEP Gent, UDEP Antwerpen, Laat onze vrienden blijven en de Beweging van Kinderen zonder Papieren, onlangs de handen in elkaar. Ze organiseren de komende maanden gezamenlijk een mars op Brussel. "We willen vijf weken lang op woensdag en op zondag wandelen van Veurne naar Brussel. Telkens met etappes van zo'n 25 kilometer", legt Wauters uit. "We gaan er vanuit dat een grote betoging organiseren in Brussel niet veel uithaalt. Het lijkt ons beter om lokaal in de gemeenten waar we doorstappen te praten met zoveel mogelijk mensen en hen tekst en uitleg te geven. Een directere aanpak dus."

Maar ook bij de hulporganisaties groeit de onrust. De kwestie van de twaalf opgepakte illegalen stemt tot nadenken, vinden ze. Dit is de eerste keer dat er sans-papiers tijdens een actie voor regularisatie werden opgepakt en opgesloten. Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wordt overigens bevestigd dat het wel degelijk de bedoeling is om de opgepakten uit te wijzen. "Eén van hen is vandaag (gisteren, CG) opnieuw vrijgelaten nadat was gebleken dat hij in ons land nog een procedure lopen had. Voor de andere elf is de procedure opgestart om hen uit te wijzen", stelt DVZ-woordvoerster Katrien Jansseune.

"Dit is een bijzonder gevaarlijk precedent", stelt Frank Wauters. "Het lijkt erop alsof men de sans-papier monddood wil maken. Als dit een bewuste strategie is van de overheid, dan hou ik mijn hart vast."

Volgens woordvoerster Jansseune valt DVZ echter niets te verwijten. "De betogers hadden van de burgemeester toestemming voor hun actie tot 16 uur. Toen ze nadien niet van zinnens waren om te stoppen, greep de politie in. Wanneer er bij een arrestatie illegalen gevonden worden, dan worden wij wel altijd gecontacteerd. En dan wordt de normale procedure tot verwijdering opgestart. Dat is wat er hier is gebeurd."

Frank Wauters (Hulporganisatie 'Laat onze vrienden blijven'):

Dit is een bijzonder gevaarlijk precedent. Het lijkt alsof men de sans-papier monddood wil maken